Gisterenavond vond de eerste gemeenteraadszitting van het jaar plaats. Belangrijkste discussiepunten waren de aanpak van het asielcentrum op Parelstrand en de nieuwe vertraging die het project GRUP Adelberg Dorp - West alweer oploopt.
* De gemeenteraad verleende goedkeuring aan het ontwerp van protocol tussen de stad en de procureur des Konings betreffende de GAS-boetes voor inbreuken voor stilstaan en parkeren. N-VA stelde hierbij de vraag wie er precies zou gaan sanctioneren, waar burgemeester Vanvelthoven op repliceerde dat dit beëdigde ambtenaren zouden zijn (bv. milieuambtenaar, maar ook de parkeerwachten).
* Meerdere punten i.v.m. het Parelstrand werden samengevoegd. Karel Wieërs (N-VA) betreurde de slechte, of eigenlijk non-communicatie vanwege het stadsbestuur naar de oppositie toe in dit dossier, maar hoopte dat dit dossier uiteindelijk toch een positief verhaal voor Lommel zou worden. Nancy Bleys (CD&V) toonde haar begrip voor de ongerustheid van de omwonenden die er nog steeds heerst, en herhaalde haar voorstel om de container van 'Wijk aan de Beurt' in de Kolonie te plaatsen om een permanent aanspreekpunt te krijgen voor de bewoners. Tevens uitte ze scherpe kritiek op schepen van Internationale Samenwerking Jasmine Van Grieken én op het Huis van de Wereld, omdat er volgens haar weinig tot géén initiatieven van deze kant uit zijn gekomen om enige inspanning te doen in dit dossier. Burgemeester Vanvelthoven repliceerde dat er vanaf dag één een grondige aanpak gebeurde. Het voorstel vanwege de CD&V voor de container werd ook besproken, maar (voorlopig) nog niet opgenomen. De meerderheid gaat er vanuit dat het veel efficiënter is om politie te laten patrouilleren dan een ambtenaar achter een bureau te laten 'zitten wachten' op 'iets', of 'niets'. De boodschap voor de omwonenden blijft dan ook van steeds bij elk probleem onmiddellijk te bellen. De burgemeester zette ook enkele zéér actuele zaken op een rijtje. Zo vernamen we dat de eerste kinderen vanaf morgen (donderdag) naar de twee dichtstbijzijnde scholen zullen gaan. En de huidige cijfers van bezetting bedragen 261 asielzoekers, waarvan een 150-tal alleenstaande mannen; de overigen vormen families. De landen vanwaar de asielzoekers komen zijn Afghanistan, Syrië en Irak. De burgemeester betreurde wél dat het WIFI-netwerk nog steeds niet klaar is en dat ook het dossier van het openbaar vervoer nog steeds vast zit. Gesprekken met Belgacom en De Lijn worden nog steeds gevoerd.
* De voltallige oppositie verweet de meerderheid 'koppigheid' die de verdere ontwikkeling van het centrum 'nekt'. Aanleiding hiertoe is opnieuw het dossier GRUP Adelberg - Dorp West, waarbij dit opnieuw bij de Raad van State belandde. Karel Wieërs had het hier over de 'viering van het 10-jarig bestaan' van dit dossier, en benadrukte dat het probleem niet bij die 'éne klager' zit, maar bij de koppigheid vanwege het bestuur. Hij stelde zich ook vragen i.v.m. de verkeersafwikkeling in het centrum en stelde de vraag of er ooit een studie werd gedaan met inbegrip van alle nieuwe projecten, en niet telkens een studie van ieder project afzonderlijk. Hij verweet schepen Creemers in deze ook arrogantie om al die jaren vast te willen houden aan een hoge toren (die ondertussen zelfs verhoogd werd tot bijna 30 meter). Schepen Creemers antwoordde dat het probleem wel degelijk bij die éne klager ligt, want zonder hem was het project al lang gerealiseerd. Hij benadrukte ook dat alle mogelijke adviezen van werkgroepen en adviesraden, van Provincie en Vlaamse Overheid allemaal positief waren voor dit dossier. Samen met de projectontwikkelaar gaat nu bekeken worden wat er moet gebeuren. Namens CD&V vulde Nancy Bleys nog aan dat er eerder werk diende gemaakt te worden van het dossier Mudakkers-Kloosterstraat om aldus het winkelgebeuren meer te concentreren aan de Kerkstraat i.p.v. het uit te rekken tot aan de Molsekiezel.
* N-VA stelde zich de vraag wanneer het Vredegerecht nu effectief zou verdwijnen en of er al een nieuwe bestemming is voorzien. Burgemeester Vanvelthoven had omtrent het tijdstip ook nog geen definitieve einddatum verkregen, en ook een nieuwe invulling is nog niet aan de orde. De politiecommissaris had al wel 'laten horen' dat hij wel meer ruimte kon gebruiken. De burgemeester benadrukte verder nogmaals duidelijk dat hij de beslissing van de minister absoluut betreurt omdat onze Lommelse inwoners nu weer niet in eigen stad terecht kunnen. Karel Wieërs stelde voor om af en toe een zitting 'sous l'arbre' te organiseren in Lommel, maar de burgemeester vond dit nogal 'ver gezocht'. Het probleem voor de Lommelaren om raad te vragen, afspraken te maken, dossiers in te dienen zou gewoon blijven bestaan.
* Nancy Bleys (CD&V) stelde zich tot slot ook nog grote vragen bij de permanente verblijfplaatsen op de vakantieparken van de Oostappengroep. Ze stelde voor om hier véél meer controle op uit te oefenen. De burgemeester benadrukte dat de nodige controles nu reeds gebeuren, dat er géén inschrijvingen gebeuren op deze adressen, maar dat het onmogelijk is om iedere dag (of week) iedereen te controleren.