Vandaag werd Peter Gillis in Nederland veroordeeld tot twaalf maanden cel waarvan zes met uitstel wegens onder meer het jarenlang plegen van belastingfraude. Ook zijn dochter en ex-vrouw waren betrokken bij de fraude. Zij kregen taakstraffen en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden opgelegd. Gillis gaat in hoger beroep, zo laat hij via zijn advocaten weten.
Ook in België pakken donkere wolken zich samen boven het imperium van de ondernemer. Het contract tussen Fedasil en het Parelstrand loopt in juni af. En eind april oordeelt het hof van beroep over de toekomst van zijn park Blauwe Meer.
Gillis werd in Nederland met zijn bv’s verdacht van belastingfraude, het onjuist voeren en bewaren van administratie, het verstrekken van onjuiste gegevens aan de belastingdienst en het niet tijdig doen van belastingaangifte. Volgens de rechter was Gillis de '
allesbepalende en aansturende kracht achter de fraude' en werd hiervoor veroordeeld.
Door de veroordeling heerst er nu ook grote onzekerheid over de
toekomst van de drie Belgische vakantieparken die Gillis nog in zijn portefeuille heeft: Hengelhoef in Houthalen-Helchteren en het Blauwe Meer en het Parelstrand in Lommel die nu als Topcampings door het leven gaan.
Maar Lommel is de Nederlandse ondernemer liever kwijt dan rijk.
In 2023 zette de stad de erfpachtovereenkomst voor het
Blauwe Meer met de toenmalige Oostappen Groep stop, half juni van dat jaar bevestigde de rechter dat de zaakvoerder het park binnen het jaar moest verlaten. Gillis tekende beroep aan tegen die uitspraak. Eind april spreekt het hof van beroep zich uit over de zaak. Het definitieve einde voor vakantiepark Blauwe Meer onder leiding van Gillis dreigt dus.
Ook de toekomst van het
Parelstrand in Lommel is erg onzeker. Het contract met Fedasil loopt in juni 2025 af en werd voorlopig nog niet verlengd. Bovendien heeft het Parelstrand geen omgevingsvergunning voor de opvang van asielzoekers. Als het contract door Fedasil met Topcampings wordt verlengd, is de kans groot dat het aantal plaatsen teruggebracht wordt naar zo’n 350, wat een serieuze streep door de rekening van Peter Gillis zal betekenen. In juni 2024 raakte immers bekend dat Gillis met het Parelstrand al bijna 10 miljoen euro had verdiend aan de opvang van asielzoekers, net dankzij dat lucratieve Fedasil-contract.
Maar de fans van de
realityreeks 'Familie Gillis: Massa is Kassa' moeten nog niet meteen vrezen voor het einde van de reeks. Talpa Network, het mediabedrijf achter de reeks ziet op dit moment geen reden om de samenwerking met de realityster en vastgoedondernemer te stoppen. "Iemand is pas schuldig als er sprake is van een definitieve veroordeling door de rechter", liet een woordvoerster van Talpa Network weten.
(Archieffoto Robert Boons)