Het provinciebestuur en de betrokken Limburgse gemeentebesturen, zoals Lommel, zijn niet te spreken over de plannen van Nederland om proefboringen te doen naar schaliegas in de grensstreek en gaan gezamenlijk bezwaar indienen. Onze Noorderburen zijn immers gestart met een grensoverschrijdend onderzoek naar de mogelijkheden van schaliegaswinning nu de bestaande gasreserves uitgeput geraken. Bij het onderzoek zijn ook heel wat Limburgse gemeenten betrokken want bij de ontginning van schaliegas wordt verwacht dat dit ook gevolgen heeft voor onder andere Hamont-Achel, Kinrooi, Dilsen-Stokkem, Maaseik, Maasmechelen, de Voerstreek en dus ook onze stad.
Schaliegas is te vinden in de harde kleilagen op 1.000 tot 5.000 meter diepte. Er wordt verticaal geboord tot de gewenste diepte, daarna volgt een horizontale boring. Om het schaliegas uit de kleilagen te halen, worden onder andere chemische hulpstoffen gebruikt. Nu gebeurt dit reeds in Noord-Nederland, de streek van Groningen, met het gevolg dat er regelmatig kleine aardbevingen zijn.
Gedeputeerde van Leefmilieu Ludwig Vandenhove vindt het onfatsoenlijk dat er een onderzoek wordt gestart zonder overleg. Hij wil met de Limburgse gemeenten samenzitten om een goed onderbouwd gezamenlijk negatief advies op te stellen. Burgemeester Peter Vanvelthoven treedt de gedeputeerde hierin bij en gaat nog een stap verder. ‘Ik begrijp dat ook de Nederlandse collega's vlak over de grens zeer ongerust zijn. Ik wil ook met hen samenzitten. Bij schaliegaswinning worden chemische producten in de ondergrond gespoten die onder andere het grondwater aantasten. Dit willen wij niet op ons grondgebied. We steken al jaren veel energie in en geven al jaren geld aan het zuiveren van met cadmium vervuilde gronden. We willen er geen nieuwe vervuiling bij.’
De provincie Limburg en de betrokken gemeentebesturen staan niet alleen in hun protest. Ze worden bijgestaan door natuurverenigingen zoals de Limburgse Milieukoepel die ook bezwaar zal indienen tegen de plannen om proefboringen te doen. Nog tot 9 juli kan iedereen reageren op het onderzoek. In het komende voorjaar zal de Nederlandse regering een beslissing over de proefboringen nemen.