Chef Jan Tournier van restaurant Cuchara presenteerde zijn nieuw interieur.
Het alom geprezen restaurant verhuist integraal naar de achterbouw van het bestaande huis en zorgt voor een gloednieuwe restaurantbeleving. “De nieuwe zaal sluit nog meer aan op de richting die ik uit wil”, zegt Jan Tournier trots. “Warme materialen, minimalistisch meubilair én een indrukwekkende glazen sculptuur.”
Root, zoals deze zeven meter lange glazen boom heet, werpt een nieuw licht op Tourniers ‘
kookkunst’ waarin hij Lommel, de glasblaaskunst én zijn roots een warm hart toedraagt. Het is een bijzonder kunstwerk geworden, geblazen in ons eigen Lommelse glasatelier, het weegt 110 kilo en meet iets meer dan 7 meter. Er werd ongeveer 400 uren aan gewerkt om tot dit resultaat te komen, een huzarenstukje! “De nieuwe zaal is er
niet op gericht om de capaciteit te verhogen, wel om mijn ideeën over gezellig tafelen, minimalistische architectuur en integratie van kunst te bekomen”, nog volgens onze sterrenchef.
Het intimistische karakter van het nieuwe interieur wordt nog versterkt door de zwarte wand waarop
kunstenares Esther Barend in situ een vierluik maakte. Dé rode - of beter goudkleurige - draad doorheen de ruimte, die achteraan overgaat in een gloednieuwe wijnkamer, wordt gevormd door de glazen plafondsculputuur. 'Root' is een glazen boom die door
glaskunstenaar Jeroen Maes werd ontworpen, of beter: waarvoor een boom werd uitgezocht in de Lommelse bossen om deze dan in glas uit te voeren.
“Jeroen Maes is niet alleen ontwerper, hij is tevens artistiek directeur van het Lommelse glascentrum GlazenHuis en heeft hier met zijn team een huzarenstukje afgeleverd”, voegt bevoegde Schepen Véronique Caerts er trots aan toe. “Dit is onze eerste grote opdracht op maat voor een ondernemer uit Lommel. Wij zijn hem dankbaar voor deze erkenning en het vertrouwen én uitermate blij dat we met deze unieke boomsculptuur een bijdrage kunnen leveren aan het bijzondere en eigengereide verhaal dat Jan Tournier al enkele jaren met Cuchara schrijft.” De malgeblazen, zeven bij drie meter grote glazen boom werd, eens optimaal uitgelijnd, in stukken versneden om er mallen van te maken. Initieel werd er uit gegaan van 12 boomdelen, maar uiteindelijk zijn het er 36 geworden”, merkt Jeroen Maes op. “Daardoor krijgen de okerkleurige matglazen delen van Root iets van een botstructuur, een soort geraamte dat als een prehistorisch geraamte nauwgezet gereconstrueerd is.”
Nu Cuchara de voorkamers van het grootouderlijke woonhuis van Jan Tournier inruilt voor de achterbouw, denkt hij intussen na over
een nieuwe functie van die zaal. “Uiteraard heb ik daarover al ideeën, maar alles op zijn tijd”, klinkt het veelzeggend. De chef kan prat gaan op genoeg culinaire adelbrieven om te weten dat succes vooral afhangt van de dynamiek van een team. “We blijven het houden bij 30 couverts per service nét omdat we nu een perfect uitgebalanceerd team hebben dat dit perfect aankan. We ambiëren niet nog meer werk, wel nog beter worden in wat we doen. En hoe we het doen.” Het nieuwe restaurant en de kunstzinnige en architecturale invulling ervan, past alvast in het plan dat Jan Tournier voor ogen heeft: pure, gedurfde keuken waaruit boven alles passie spreekt.
(Foto's Manu Bloemen)