Het heeft lang geduurd, maar deze namiddag zijn de vergulde bol en haan dan toch eindelijk geplaatst op de torenspits van de Sint-Pietersbandenkerk. De drie symbolen, een kruis, een bol en een haan, werden gemonteerd - het kruis gisteren al - en kunnen er hopelijk weer vele jaren tegen.
In de vergulde bol die uit twee delen bestaat werd door de Pastorale Eenheid Emmaüs, op vraag van de firma die aangaf dat de traditie dat zo wil, een tijdscapsule geplaatst voor die aan het torenkruis bevestigd werd, als boodschap aan zij die in de toekomst de gouden bol zullen openen.
De laatgotische toren van de Sint-Pietersbandenkerk is 57 meter hoog en werd in 1935 erkend als
monument. In de oudheid was het al gebruikelijk om een kruis, bol of haan op torens, palen, kerstbomen en Meibomen te plaatsen. Die dienden als afweermiddel, om boze geesten weg te houden. Na de kerstening - een periode in de eerste eeuwen, waarbij heidense volken zich massaal bekeerden tot het christendom - werden een aantal heidense symbolen gehouden en overgoten met een christelijk sausje, waaronder de bol, het kruis en de haan die allemaal een eigen betekenis hebben.
De
haan, windhaan of weerhaan verwijst naar de nieuwe morgen, een nieuw begin. Maar hij zou, staande op een hoog punt waar iedereen hem kan zien, de mensen er ook aan moeten herinneren dat ze trouw moeten zijn aan het geloof. Maar de haan behoedt de mensen ook voor gevaar, net als God.
Het
kruis is nu één van de bekendste christelijke symbolen, terwijl het vroeger een heidens symbool was. Het kruis staat symbool voor de kern van het christelijke evangelie: Jezus stierf aan het kruis en heeft daardoor de zonden van de mensen op zich genomen.
Ook de
bol is van oorsprong een heidens symbool. Met de glans van de bol wilden heidenen kwade geesten verjagen. Vroeger dacht men namelijk dat geesten bang waren voor spiegels. Zo zijn ook onze blinkende kerstballen ontstaan. Maar waarom dit heidense symbool overgenomen is, is niet helemaal duidelijk. Sommige christenen symboliseren de bol met een appel, die voor de zondeval staat. Het gaat dan om de appel die Adam en Eva aten in het paradijs, waardoor ze in zonden vervielen.
Overigens is de volgorde van de bol, het kruis en de haan niet toevallig. De appel als zondeval, het kruis voor de verzoening van God via Jezus en de haan voor het nieuwe begin vormen samen de kern van de christelijke gedachte.
De
tijdscapsule die in de vergulde bol geplaatst werd is samengesteld uit een
verzameling van informatie over het geloofsleven in de plaatselijke geloofsgemeenschap die in de jaargang van Kerk en Leven (het
Parochieblad in de volksmond) van begin 2024 tot november 2024 verschenen is. Er werd gekozen voor een papieren versie omdat men ervan uitgaat dat, wanneer het kruis nogmaals naar beneden dreigt te donderen of naar beneden gehaald moet worden, de digitale info niet meer te lezen zou zijn wegens veranderde digitale cultuur. De bol, haan en kruis, zijn geplaatst in 1911 en zijn na de tweede wereldoorlog nog eens beneden geweest. Zo dikwijls gebeurt dit dus niet. De leden van de Pastorale eenheid gaan er vanuit dat zij het zelf in hun leven niet meer zullen meemaken. Daarom kozen ze voor deze tijdscapsule.