Twee Lommelse schepenen, Karel Wiërs (N-VA) en Nancy Bleys (CD&V), kregen al op 5 februari een vaccin toegediend in het Kapittelhof en dat
vooraleer ze in normale omstandigheden
aan de beurt zouden zijn geweest. Dat meldt
Het Laatste Nieuws. Volgens de krant had men in het rusthuis twee vaccins van de tweede vaccinatieronde op overschot omdat twee bewoners positief waren getest en dus geen tweede vaccin konden krijgen.. De overblijvende vaccins werden eerst aan thuisverplegers aangeboden, maar toen die weigerden werd het stadhuis gecontacteerd en gingen de twee schepenen op het aanbod in.
“De zorggroep is
zo efficiënt mogelijk omgegaan met de vaccins en daardoor konden toch al heel wat zorgverleners de afgelopen weken meegenomen worden," zegt schepen Nancy Bleys. "Als er bij de tweede vaccinaties nog vaccins over zijn, kon de Zorggroep uiteraard geen tweede vaccin meer garanderen. Na vaccinatie waren er nog twee vaccins over die reeds opgetrokken waren en
dus beperkt houdbaar. De vaccins moeten ook onder toezicht van de huisarts die hierbij aanwezig is, gezet worden. De directeur
(van Kapittelhof, nvdr.) heeft het vaccin aangeboden aan verschillende thuisverpleegkundigen, maar zij konden zich of niet vrijmaken, of ze weigerden het vaccin omdat er geen tweede vaccin gegarandeerd was. Ook aan andere kwetsbare ouderen kon het vaccin - om de redenen dat er dat tweede vaccin misschien niet zou voorhanden zijn - niet gegeven worden.
"Men heeft mij dan gecontacteerd met de boodschap dat zij dit vaccin zouden weggooien, tenzij ik mij onmiddellijk kon vrijmaken. Ik heb daarop schepen Wieërs gevraagd omdat hij - op vrijdagmiddag - één van de weinige aanwezigen in het Huis van de Stad was en de eerste (en zeker de oudste) was die ik op het stadhuis kon bereiken.”
Ook vanwege schepen Wieërs ontvingen we een reactie: "Ik bevestig dat vrijdagmiddag 5 februari jl. – ogenblik waarop nauwelijks nog iemand op het stadhuis aanwezig was – Nancy Bleys mij tijdens een digitale vergadering kwam “storen” met de dringende melding dat er in het Kapittelhof nog één overschot vaccin voorhanden was en men niemand kon vinden om dit toe te dienen: indien ik niet zou toezeggen zou dit vaccin in de vuilbak gegooid worden. Ik ben hier zonder verder nadenken op ingegaan omdat ik toch niet kon akkoord gaan met de vernietiging van dit product."
"Zelf werd ik pas later op de hoogte gesteld en is de communicatie tussen het rusthuis en de schepenen verlopen. Beiden zijn op de vraag ingegaan, om te voorkomen dat de vaccins in de vuilbak zouden verdwijnen", reageert burgemeester Bob Nijs (CD&V).