Enkele jaren geleden startte het
Provinciaal Instituut Lommel (Provil) met “PROWETO”, een project waarbij leerlingen uit het basisonderwijs hun talent voor wetenschap en techniek kunnen ontdekken en ontwikkelen. In 2013 werd een educatief project met LEGO opgestart voor leerlingen vanaf de tweede graad. Met LEGO Education WeDo kunnen leerlingen aan de hand van een
E-learning pakket verschillende opstellingen bouwen en deze via de computer aansturen. Kinderen maken zo spelenderwijs kennis met het programmeren van eenvoudige, leuke maar vooral leerrijke technische systemen. “We gaan de bestaande set voor het derde leerjaar uitbreiden met 4 bijkomende projecten. Naast de bestaande set, kunnen leerlingen van het 4e leerjaar voortaan ook constructies maken zoals een kraan, een kermisattractie en een auto. Leerlingen uit het vijfde leerjaar zullen hun creativiteit moeten aanwenden wanneer ze op zoek gaan naar een innovatieve oplossing voor een technisch probleem”, zo zeggen Mark en Jasper Vandeweyer van Provil.
“Voor de vijfde en zesde leerjaren voorzien we ook een uitbreiding van de LEGO educatieve set met 24 mogelijke constructies en 16 bijhorende oefeningen. De focus ligt hier op hernieuwbare energie. Werken en leren rond duurzaamheid is een project dat naadloos aansluit bij de visie en uitstraling van de stad Lommel. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld een auto op zonne-energie of een windmolen bouwen.”
Voor het
eerste en tweede leerjaar was er nog geen aanbod binnen dit project. Op algemene vraag van de directies en de leerkrachten, ontwikkelt Provil in samenwerking met Lommelse bedrijven zelf een concept met grote bouwblokken voor jonge kinderen.
Het stadsbestuur van Lommel ondersteunt dit project financieel. “Voor ons is dit belangrijk”, zegt burgemeester Peter Vanvelthoven. “Niet alleen willen we jongeren warm maken voor techniek en wetenschap. We willen ook drempelverlagend werken. Te weinig leerlingen kiezen vandaag bewust en spontaan voor hoogstaand technisch onderwijs, terwijl bedrijven in Lommel, Limburg en daarbuiten talrijke vacatures niet ingevuld krijgen.” De geraamde kostprijs voor de uitbreidingssets en het nieuwe concept voor de eerste graad van het lager onderwijs bedraagt ruim
7.000 euro.