Gemeenteraad
De gemeenteraad kwam gisterenavond samen onder voorzitterschap van burgemeester Bob Nijs zélf, wegens afwezigheid (ziekte) van voorzitter Stijn Mertens.
Bij het punt over de buitengewone algemene vergadering van Fluvius kwam Walter Cremers tussen namens Samen/sp.a. Hij toonde zich bezorgd over de beleidsnota voor de komende jaren, o.a. voor mensen die gebruik maken van groene stroom.
Daarna werd er een parkeerverbod goedgekeurd op de Buitensingel vanaf nummer 80 tot einde weg omwille van de veiligheid voor bewoners, aangezien er teveel geparkeerd wordt door bezoekers van de handelszaken. Schepen Sophie Loots (CD&V) lichtte dit toe.
Het Masterplan Groene Wandeling werd toegelicht door schepen Joris Mertens (CD&V). Bestaande parken en nieuwe groene plekken met elkaar verbinden is de rode draad in dit plan met de bedoeling het groene karakter van onze stand te onderstrepen. Walter Cremers kwam tussen en vroeg om de besluitvorming duidelijker te stellen in de documenten. “Samen/sp.a is bijzonder blij dat dit project doorgaat zoals gepland, een project waar tijdens de vorige legislatuur al hard aan gewerkt werd” zei het oppositielid. De schepen zette ook nog in de verf dat de aanduiding van de binnenliggende gebieden zeer duidelijk zal gebeuren, zodat inwoners en bezoekers uitgenodigd worden om het groen, de publieke open ruimte te betreden.
Vervolgens werd de naam van de SARIS (stedelijke adviesraad Internationale Samenwerking) gewijzigd in Adviesraad Mondiaal Beleid.
Daarna was het de beurt aan schepen van financiën Bosmans (N-VA) om de budgetwijziging 2019 toe te lichten. Vanuit de oppositie kwamen er enkele kritische bemerkingen, zoals van Rita Phlippo (Samen/sp.a) die stelde dat er 3 miljoen verschoven wordt naar de meerjarenplanning terwijl de lening ervoor niet verschoven wordt. Ook drukte zij haar bezorgdheid uit omwille van de stijgende exploitatiekosten. De oppositiepartij denkt immers niet dat dit budget verhoogd moet worden en stelde zich o.a. vragen bij de stijging van 30.000 euro voor de juridische dienst en van 40.000 euro voor externe firma’s voor groenonderhoud. Geert Jansen (voor3920Lommel) vroeg zich dan weer af wélke werken precies werden verschoven.
De burgemeester lichtte het punt van grondverkoop door de stad toe, waarbij er goedkope gronden te koop aangeboden worden en er in de voorwaarden enkele lichte wijzigingen gebeurd zijn. Zo krijgen geïnteresseerden meer punten wanneer ze beiden géén 30 zijn. Geert Jansen vond dit géén goed idee, want wat dan met een koppel van één iemand van 25 en iemand van 31… Sooi Van Limbergen (PVDA zag weer liever dat er woningen gebouwd zouden worden door de stad zélf en goedkoop verhuurd zouden worden. Burgemeester Bob Nijs stelde dat het stadsbestuur deze keuze heeft gemaakt en dat de meerderheid ervan overtuigd is dat jongeren door deze nieuwe puntentelling én door de goedkope prijzen van de gronden toch mooie kansen krijgen voor het verwerven van een eigen stek.
Daarna kwam het punt van de hernoeming van een gedeelte van de Gerard Mercatorstraat opnieuw ter sprake. Vorige gemeenteraad werd dit punt afgevoerd omdat er geen overeenstemming was over de naam ‘Henry Ford’. Vanuit de oppositie werd toen voorgesteld om aandacht te schenken aan een vrouwennaam, en de straatnamencommissie heeft dit ter harte genomen, want een gedeelte van de straat gaat in de toekomst Marie Popelinstraat noemen. Loes Mispoulier (Samen/SP.a) drukte haar bewondering uit voor deze keuze, zeker omdat deze dame een prominente voorvechtster was van vrouwenrechten én tevens de allereerste vrouwelijke doctor in de Rechten werd.
Tot slot volgden nog een aantal kortere punten, aangebracht door de oppositie. Zo vroeg de PVDA bij monde van Sooi Van Limbergen naar meer bankautomaten in de wijken, vroeg hij tevens om de belasting op zandwinning te verdubbelen (van 0,75 euro/ton naar 1,5 euro/ton), met het argument dat deze verhoging de Lommelaar niet treft maar de zandwinning zelf wél, én vroeg hij aandacht voor het telramenproject, waardoor er een beter mobiliteitsplan zou kunnen komen.
Voor3920Lommel vroeg bij monde van Geert Jansen een uitbreiding van de hondenlosloopzones, iets dat al in het voorjaar door de schepen beloofd was. Schepen Joris Mertens antwoordde dat hij dit wil koppelen aan het nieuwe natuurbeheerplan om de juiste zones te kiezen, en dit laatste is voorzien voor 2020. Ook vroeg dhr. Jansen of er geen groepsaankoop kon gebeuren voor rookmelders. De burgemeester antwoordde dat dit eind van de week op een zone-overleg geagendeerd staat, maar dat de zone-commandant eerder terughoudend is dat verband. Een laatste vraag vanwege Voor3920Lommel ging over de boekenruilkasten, een initiatief van de vorige legislatuur, maar bv. de kast aan het station is verdwenen. Hij vroeg dan ook of deze niet terug geplaatst konden worden, en liefst onder de fietsenstalling zodat ze niet in ‘weer en wind’ staat. Schepen Peter Vanderkrieken (CD&V) liet verstaan dat ze op de werf momenteel bezig zijn met het maken van kasten uit steviger materiaal, en dat ze kortelings teruggeplaatst zullen worden.
Vervolgens kwam ook Samen/SP.a met enkele extra punten, zoals de bovenlokale mobiliteit. Kris Verduyckt bleef erg bezorgd omwille van deze problematiek. Een eerste punt is het Spartacus-project: in het regeerakkoord staat wel de lijn tot in Neerpelt ingetekend, maar niet meer tot in Lommel, meldde hij. Een tweede probleem is en blijft de Noord-Zuid. Hij hoopt dat we in Lommel ook niet de digitale verkeersbegeleiding missen. Tot slot drukte hij ook zijn ongerustheid uit over de bovenlokale buslijnen: ook de snelle verbinding met Hasselt zou wel eens kunnen verdwijnen. Schepen Sophie Loots (CD&V) antwoordde dat ze hoopte dat Kris in zijn nieuwe functie in Brussel ook het nodige zou kunnen doen om Lommel te betrekken bij al deze dossiers. Zij vond tevens dat het erg belangrijk zal zijn om met alle Noord-Limburgse gemeenten te gaan samenwerken om voldoende investeringen te krijgen voor onze mobiliteit. “Digitaal zijn we al goed bezig in onze stad, o.a. met het Shop & Go systeem en met het parkeergeleidingssysteem dat nu in voege getreden is. Lommel wil blijven inzetten om de bovenlokale buslijnen onze stad te laten aandoen, met een absolute prioriteit voor de attractiepolen”, wist de schepen nog. Over het Peter/Meter project kwam Rita Phlippo tussen, waarbij zij stelde dat het hier om een erg mooi project gaat waarbij er preventieve maatregelen worden genomen om mensen uit de armoede te houden. Op dit ogenblik is er echter géén professionele ondersteuning meer van dit project, ook geen budget, stelde ze. Dirk Vanderhoydonks (CD&V) antwoordde dat het Huis van het Kind een eigen locatie krijgt vanaf december en dat het peter/meter project nog steeds dezelfde ondersteuning als voorgaande jaren krijgt. Ook in 2020-2025 zal er ondersteuning voor het project zijn. Maar voor de schepen is het nog steeds niet duidelijk waar de werkgroep naartoe wil; en hij verwacht dan ook een duidelijke beleidsnota. Volgens Rita wordt er door het beleid niet goed geluisterd naar de vrijwilligers, en staat het hele project op losse schroeven. Wordt ongetwijfeld vervolgd. Tot slot vroeg Loes Mispoulier naar de stand van zaken i.v.m. de herinrichting van het kruispunt Stationsstraat – N71. Schepen Loots kon hier nog steeds géén concrete planning geven, maar drukte de hoop uit dat dit zéér snel wél zou gebeuren.
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'