Van zaterdag 19 oktober tot en met zondag 26 januari kan je in het Jakob Smitsmuseum, Sluis 155a in Mol, het werk van
War Van Overstraeten ontdekken in de expo ‘
Terug naar de Kempen: War Van Overstraeten (1891 - 1981)’. Schilder War Van Overstraeten, woonde (en werkte) in Lommel, daar werd zijn tekentalent ontdekt. Hij keert nu terug naar de Kempen, al is dat naar buurgemeente Mol.
"Geen schilder maakt de stilte zo tastbaar als hij. Geen enkel storend geluid, geen hoogten en laagten: elk schilderij vormt een perfect geheel. War Van Overstraeten is een
edelsmid in de schilderkunst. Een meester van het
animisme."
Vandaag werd de expo in
avant-première voorgesteld, in aanwezigheid van Karen Delfosse, conservator van het museum, Hilde Valgaeren, schepen van cultuur van gemeente Mol en Marina Nuyts, voorzitter van de 'Vrienden Jakob Smitsmuseum'.
Het is van de 'retrospectieve tentoonstelling in Brugge, 1979' geleden dat er nog werken van Van Overstraeten openbaar werden tentoongesteld. Op één kunstwerk na, een werk afkomstig uit de kerk van Testelt, komen alle werken, een 50-tal in totaal, uit privécollecties. Er worden zowel werken van War Van Overstraeten als van Jakob Smits tentoongesteld. Een
unieke tentoonstelling dus die een uitstapje naar Mol Sluis waard is.
War Van Overstraeten werd geboren in Wetteren (Oost-Vlaanderen), maar zijn familie verhuisde al snel naar de
Blauwe Kei in Lommel. Frans Willems, een schoolmeester uit ’t Rauw, ontdekte zijn tekentalent en moedigde hem aan om door te zetten. Op 12-jarige leeftijd werd hij naar een middelbare school in Brussel gestuurd, om Frans te leren. Daar volgde hij ook lessen aan de academie. Op zijn 16de keerde hij terug naar Lommel en ging werken in de zinkfabriek Société Métallurgique de Lommel. De erbarmelijke werkomstandigheden en het lage loon van de arbeiders wekten zijn ergernis op. Hij ageerde maar werd in de fabriek zo tegengewerkt dat hij er na een conflict met de directie de brui aan gaf. Hij trok terug naar Brussel en werd actief in socialistische kringen. Hij groeide uit tot een
radicale voorvechter van arbeidersrechten. Intussen bleef hij wel tekenen en schilderen.
Van Overstraeten was een van de oprichters van de Kommunistische Partij van België en werd in 1924 de eerste marxistische volksvertegenwoordiger. Zijn idealisme bracht hem op verschillende plaatsen in Europa, maar ook in conflict met de gevestigde orde.
Ondanks zijn vele omzwervingen in Brussel, Luik en Spanje is Van Overstraeten altijd een beetje met de Kempen verbonden gebleven. In 1912 bezocht hij Jakob Smits in het Malvinahof (het voormalige schildersatelier in Mol-Achterbos waar kunstschilder Jakob Smits van 1888 tot 1928 leefde nvdr), en zijn stijl is ontegensprekelijk verbonden met die van Jakob Smits. In de expo ‘Terug naar de Kempen: War Van Overstraeten (1891 - 1981)’ ontmoeten beide schilders elkaar opnieuw, en waar kon dat beter dan in het Jakob Smitsmuseum.
De tentoonstelling over War Van Overstraeten is de tweede in het vernieuwde Jakob Smitsmuseum. Zaterdag 24 februari 2024 opende het museum opnieuw de deuren - na anderhalf jaar restauratie - met de expo ‘Pronkkamers’ waar 4.359 bezoekers langskwamen. Nu trekt het museum hopelijk opnieuw veel bezoekers.
De tentoonstelling loopt van zaterdag 19 oktober tot en met zondag 26 januari in het Jakob Smitsmuseum, Sluis 155a in 2400 Mol. Je bent welkom van woensdag tot en met zondag tussen 13 en 17 uur. Volwassenen betalen 5 euro, inclusief catalogus en audiogids.
Kinderen en jongeren tot 18 jaar bezoeken het museum gratis.
Voor kinderen is er een 'Smits voor kids' om op een speelse manier kennis te maken met het museum. Ook is er een workshop.
Meer info via
jakobsmits.be.
(Foto's Guy Weyns)