Bij Vzw zorg en belevingsboerderij 'Het Groeiveld' kon je deze ochtend een workshop 'fermenteren', met biologische groenten van eigen teelt van de boerderij volgen, onder leiding van Martine Lemmens. Zij leerde de deelnemers wat fermenteren is, wat de voordelen ervan zijn en hoe je eraan begint.
Fermenteren is een eeuwenoude bewaartechniek. Eigenlijk is het het gecontroleerd laten bederven van voedsel. Maar geen nood, het voedsel blijft perfect eetbaar. Door te fermenteren komen er levensbelangrijke bacteriën vrij, ook wel
probiotica genaamd. Deze bacteriën overleven het maagzuur en bereiken daardoor de darm.
De voordelen van gunstige bacteriën in je darmstelsel zijn:
- Ze helpen bij de vertering van voedsel
- Ze werken samen met je immuunsysteem
- Ze dragen bij aan de balans van de darmflora.
Deze oude bewaartechniek levert dus heel veel voordelen op, en is helemaal niet moeilijk.
(Foto's Hilda Lodewijks)