De politie registreert in ons land jaarlijks meer dan 20.000 aangiftes van stalking. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en Staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz, zetten daarom verder in op het gebruik van het mobiel stalkingalarm. Dat werd vandaag in Hasselt voorgesteld.
Dankzij het mobiel stalkingsalarm kunnen slachtoffers van stalking met één subtiele druk op de knop de politie ter plaatse roepen. Eén op de vijf vrouwen in ons land kreeg al te maken met intrafamiliaal geweld, en ook te veel mannen worden slachtoffer. Intrafamiliaal geweld komt voor in veel vormen, en stalking is daar één van. In de meeste gevallen gaat het om stalking door ex-partners. Zij proberen wanhopig de relatiebreuk te herstellen, komen op dwingende wijze verhaal halen of zinnen op wraak. Vaak wordt fysiek geweld daarbij niet geschuwd.
Het mobiel stalkingalarm is een onopvallende fysieke knop die verbonden is met de smartphone en die kan worden opgeborgen in een jaszak of handtas. Bij het indrukken van de knop wordt de noodcentrale automatisch gealarmeerd. Ook de locatie wordt verzonden, zodat de politie onmiddellijk weet waar ze moet tussenkomen. Zo grijpt de politie snel in en worden potentiële drama’s voorkomen.