UPDATE De Belgisch-Australische zinksmelter Nyrstar is van plan de productie in Balen komende winter te hervatten. De zinksmelterij ligt er sinds november stil. Dat zegt Roland Junck, de topman van Nyrstar, in een gesprek met De Tijd.
"Balen zal niet langer dan een jaar stilliggen. Dat gaat niet. We hebben de cashflow nodig", zo luidt het. Balen is de grootste productievestiging van Nyrstar, met een capaciteit van 300.000 ton zink per jaar. "Balen heeft de perfecte grootte om rendabel te zijn, maar kampt met te hoge kosten. In Australië kunnen we de helft goedkoper produceren. Daarom schroeven we de kosten in Balen fors terug. Zodra die op niveau zijn, zal het onze meest efficiënte smelterij zijn. En een van de grootste ter wereld", zegt Junck.
Een van de heikele punten in Balen is de kostprijs van energie. Junck probeert daarom de elektriciteitscontracten opnieuw te onderhandelen.
UPDATE De vakbonden reageren positief op de woorden van Junck. Begin juli, toen de smelterij zes maanden plat lag, voerden ze nog actie voor een spoedige herstart. "Die vraag wordt nu deels ingewilligd door de directie", stelt ABVV-vakbondsafgevaardigde Hans Vaneerdewegh. "Het doet deugd te horen dat de grote baas gelooft in onze vestiging in Balen. Daarnaast zijn we ook blij dat Junck, die in februari aan het roer kwam, belang hecht aan goede contacten met de sociale partners. Dat was in het verleden wel eens anders."
Junck stelde een verdere kostendaling als een van de belangrijkste voorwaarden voor een herstart. Toch vrezen de bonden niet dat er opnieuw in het personeelsbestand gesnoeid zal worden. "Net voor de fabriek werd stilgelegd, is er een sanering bekendgemaakt waarbij 205 banen verdwijnen. Die is nu bijna helemaal doorgevoerd", aldus Mario Lenaerts van de vakbond ACV. "Pas bij een volledige heropstart zullen we weten welke gevolgen dat heeft op de productie. Nu nog meer mensen afdanken, is te riskant. Het is Junck vooral te doen om de hoge energiefacturen van Nyrstar in Balen."
De bonden vragen om zo snel mogelijk weer te starten. "De voortdurende onderhoudswerken kosten het bedrijf ook veel geld. Hoe sneller we opnieuw opstarten, des te vlugger kan er opnieuw verkocht worden. Van zodra de beslissing valt, duurt het een goede twee tot drie maanden voor de smelterij opnieuw op volle toeren draait", aldus Vaneerdewegh.