Vanaf januari 2020 starten we een nieuwe rubriek:
Door mijn tuinbril van Nick Janssen. Hij is de zaakvoerder van
Atelier Foris Tuinarchitectuur en gepassioneerd door tuinieren maar net ietsje anders. "Vaak probeer ik mensen te triggeren om iets in hun tuin vanuit een ander perspectief te bekijken. Het voelt fijn dat ik een andere blik op de tuin aan de mensen kan aanreiken. Binnen mijn columnreeks zullen er verschillende uiteenlopende thema’s worden behandeld, passend bij het seizoen en de actualiteit. Met verschillende tips en tricks voor iedere tuin", zegt Nick.
Op deze tweede kerstdag alvast een voorsmaakje: "
Oh sparreboom, oh sparreboom. Zo zou het liedje eigenlijk het kerstliedje moeten gaan. De meeste kerstbomen zoals wij die nu kennen zijn helemaal geen dennenbomen maar sparrenbomen
(Picea abies). Helaas gaat het niet goed met onze sparrenbomen. Er is een grote plaag van kevers, genaamd de letterzetter, die de bomen massaal doet verdwijnen. Dit heeft mede te maken met het feit dat deze bomen massaal aangeplant zijn geweest, waardoor plagen gemakkelijk kunnen toeslaan. Maar treur niet: er zijn alternatieven! En het liefst zoveel mogelijk verschillende soorten, om de biodiversiteit te vergroten. En het liefst natuurlijk ook met kluit, zodat ze duurzaam kunnen worden hergebruikt na de kerstdagen - zorg er wel voor dat de boom af en toe water krijgt, zeker wanneer u vloerverwarming in huis heeft.
Hieronder enkele alternatieven voor een kerstboom; - Abies nordmanniana- Nordmann- spar - Picea pungens- Blauwspar - Abies procera- Edelspar - Abies koreana- Koreaanse zilverspar.
Binnen de tuinarchitectuur zijn verschillende coniferen weer helemaal terug van weggeweest. Vooral meerstammige vormen doen het erg goed zoals de Pinus sylvestris ‘Watereri’ (grove den) bijvoorbeeld. De trend is begrijpelijk, omdat deze bomen massaal aan het verdwijnen zijn en ze jaarrond toch een groen karakter geven aan de tuin. Ze zijn dé meerwaarde, zeker wanneer ze met het juiste ontwerp en combinaties van bladverliezende beplanting worden toegepast. Mogen de bomen niet te groot worden? Dan kunt u ze gemakkelijk snoeien, zolang u ze niet te ver terugsnoeit, waar er geen groene naalden meer te zien zijn. En wanneer snoeit u ze? Wanneer er niet meer dan een tiende van de boom verdwijnt jaarrond geen probleem. Ideaal dus om voor de kerstdagen te snoeien en creatieve bloemstukken of andere decoratie mee te maken. Of leg ze aande straat voor mensen om gratis mee te nemen. Duurzaam en lokaal".
Meer via deze link.