Hoe je het ook draait of keert, het beheer van de tuin maakt de tuin. Een fantastisch ontwerp kan in duigen vallen door verkeerd beheer. Niet alleen dat is een van de redenen om deze column aan dit thema te wijden. Tegenwoordig willen veel mensen een onderhoudsvriendelijke tuin. Dit houdt in dat met een andere blik gekeken moet worden wanneer het over het snoeien van heestervormen gaat.
Velen beginnen met snoeien van bovenaan. Het mag niet te groot en te massief worden. ‘We moeten alles in toom houden’, is wat ik vaak te horen krijg. Wat overigens een logische denkwijze is.
In velen gevallen ziet het er met beperkte kennis uit alsof de heesters zijn gecastreerd, om het zo maar even een naam te geven.
Echter met de meeste heesters die de ruimte hebben is het juist interessanter om vanaf onderen de hoofdtakken op te snoeien. Zodat de heester tot volledige wasdom mag uitgroeien. Dit gebeurt ook op natuurlijke wijze in de natuur. Van een jonge eik eet vaak een hert de top een keer uit een eikenboompje. Hierdoor krijgt de eik een aantal dubbele toppen, die uitgroeien tot meerstammige bomen. Dit zijn vaak ook de ideale speelbomen!
Het accent komt bij het opsnoeien van onderen ineens meer op de stam, die in velen gevallen erg karakteristiek is en een exclusieve uitstraling biedt aan de tuin. In plaats van de heester van bovenaf te snoeien en hem letterlijk en figuurlijk klein en ‘in toom’ te houden. In plaats daarvan wordt hij een waar pronkstuk in de tuin! En het grote voordeel is dat dit in de meeste gevallen maar eenmalig hoeft te gebeuren, omdat de groei zich boven in de heesters zich sterker ontwikkeld.
Een aantal heesters waarbij ik vaak aanraad om ze juist van onderen te snoeien;
- Oude rhododendrons
- Cornus soorten (Kornoelje zoals op de referentie foto)
- Amelanchier (krentenboompje)
- Corylus soorten (hazelaars- kronkelhazelaar- toverhazelaar)
Deze soorten en vele andere heestervormen met meerstammige vertakkingen lenen zich hier perfect voor. Meestal worden hier de hoofdtakken (3-8 st.) voor opgesnoeid, afhankelijk van het model en vorm van de heesters.
(Nick Janssen Atelier Foris)