Het project ‘
Ruimte voor Bomen’, dat zich richt op het planten van klimaatbomen in stedelijke en bebouwde omgevingen, ging eind 2017 al van start in Limburg en Diest. Ondertussen werd in Neerglabbeek (Oudsbergen) de
10.000ste klimaatboom geplant.
De afgelopen zeven jaar richtten Limburg.net, Centrum Duurzaam Wonen, provincie Limburg, de Limburgse steden en gemeenten en de stad Diest, zich samen op het aanplanten van klimaatbomen in stedelijke en bebouwde omgevingen. Nu heeft het project de mijlpaal van 10.000 geplante klimaatbomen bereikt. Het doel hiervan is een klimaatbestendige en leefbare woon-, werk- en leefomgeving te creëren die de strijd aangaat met de gevolgen van klimaatverandering.
‘Bomen zijn essentieel voor het verminderen van de impact van klimaatverandering. Ze leggen CO² vast, zorgen voor schaduw en bevorderen de waterhuishouding’, verklaart Marleen Schepers, voorzitter van Centrum Duurzaam Groen. ‘Daarnaast verbeteren ze ook onze lichamelijke en mentale gezondheid. De locaties van de klimaatbomen moesten zich bevinden in verstedelijkte en bebouwde gebieden omdat we merkten dat er nog heel wat groen nodig was in onze Limburgse steden en gemeenten om te voldoen aan de Europese normen die er gelden op het vlak van CO²-uitstoot en de opwarming door de toenemende klimaatsveranderingen.’
De klimaatbomen worden zorgvuldig gekozen uit een lijst met 110 boomsoorten, opgesteld door het Provinciaal Natuurcentrum van provincie Limburg en Centrum Duurzaam Groen. Deze lijst bevat enkele droogte- en hittebestendige inheemse soorten die van nature in Limburg voorkomen, maar ook uitheemse boomsoorten zonder een invasief karakter die oorspronkelijk uit andere delen van het noordelijk halfrond komen. Dit jaar wordt deze lijst nog uitgebreid met ook uitheemse soorten van het zuidelijk halfrond en zullen er in totaal 280 soorten op de lijst staan.
‘Jaarlijks worden er 1.500 klimaatbomen via ons CO²-compensatiefonds ter waarde van ongeveer 150.000 euro geschonken en verdeeld onder alle Limburgsen gemeenten en de stad Diest om aan te planten in verstedelijkt en bebouwd gebied’, legt Luc Wouters uit, voorzitter van Limburg.net.
‘Het succes van dit project heeft een duidelijke boodschap. Door samen te werken, kunnen we de effecten van klimaatverandering verzachten en tegelijk werken aan een groenere, gezondere toekomst voor de komende generaties. Dit past ook binnen de zogenaamde 3-30-300-regel. Uit onderzoek blijkt immers dat de meeste Vlaamse gemeenten onvoldoende scoren op deze groennorm van de Vlaamse Overheid. Daarom zouden vanuit elke woning minimaal 3 bomen zichtbaar moeten zijn, zou 30 procent van een wijk bedekt moeten zijn met boomkruinen en zou iedereen op 300 meter van een publieke groene ruimte moeten wonen. Onze campagne loopt nog zeker tot eind 2025, maar we hopen dat het project nadien nog navolging krijgt.’
In het straatbeeld blijven de klimaatbomen in ieder geval niet onopgemerkt. Iedere boom is herkenbaar door een speciaal boomplaatje met QR-code. Zo kunnen inwoners meer te weten komen over de waarde van de boom in hun omgeving.
‘Het is mooi om te zien hoe onze inwoners zich steeds meer bewust worden van de rol van bomen in hun dagelijks leven. Deze bomen zijn niet alleen belangrijk voor het milieu, maar ook voor de gemeenschap. Ze dragen bij aan een gezondere en meer leefbare omgeving. Met deze 10.000ste geplante klimaatboom in Oudsbergen is de ambitie om meer klimaatbomen aan te planten er nog steeds’, besluit de burgemeester van Oudsbergen Ilse Wevers.
Delia Filippone
(Foto’s: Centrum Duurzaam Groen & Luc Wouters)