Het overige nieuws

NIKOdroom wordt werkelijkheid

Zondag 28 april 2013
Oudsbergen - NIKOdroom wordt werkelijkheidZoomMet Nikodroom willen de afdelingen van het NIKO al hun disciplines in de kijker plaatsen, met name muziek, woord, dans een beeldende kunst. Leerlingen geven bij die gelegenheid concerten of stellen hun werk tentoon, maar bezoekers kunnen ook workshops volgen. Vandaag vond een editie van Nikodroom plaats in het park en in De Steen van Bocholt... (foto Marc Faes) Meer foto's
 

Ook het NIKO zit nu op Facebook

Zaterdag 27 april 2013
Ook het NIKO heeft nu een Facebook-account. 'Liken' maar! Op de pagina vindt u alvast een mooi gesprek met Joost Vermeiren over het orgel. Maar opgepast: als u de pagina ooit zoekt moet u voluit "NIKO Kunstacademie" intikken; met NIKO alleen komt u er (spijtig genoeg) niet. NIKO Kunstacademie
Op zondag 19 mei vindt op de testbaan van Ford - wereldwijd heet die de ‘Ford Lommel Proving Ground" - in Lommel de jaarlijkse fietsdag plaats. Fietsers en skeelers uit alle windstreken zijn er welkom om even te voelen hoe het is om  te rijden op die testbaan. Ze is in totaal 80 km lang! De toegang is gratis en men kan er terecht van 9 tot 16 uur. Adres: Oude Diestersebaan 135. Ford Lommel Proving Ground

Lente of zomer?

Donderdag 25 april 2013
In Kleine Brogel was het om 16u 25,9 graden, signaleert Ruben Weytjens, in Oostende 13 graden, of zowat de helft. Is het lente of zomer?
Oudsbergen - Gratis naar Mintzkov en Geppetto & The Whales?ZoomUPDATE VRIJDAGavond om 20.30u staat er weer een prachtige muziekavond op de agenda in De Posthoorn in Hamont. Daar kunt u gaan kijken en luisteren naar een optreden van Mintzkov, de ongekroonde indiegroep van het land, en een van Gepetto & The Whales. Die laatste groep brengt dit jaar een tweede album op de markt, dus reken maar dat ze daaruit nieuwe songs zullen brengen. Allen daarheen! In voorverkoop kost een ticket 13,50 euro, aan de kassa 2 euro meer, maar misschien kunt u er gratis naartoe? We mogen per Internetgazetgemeente drie vrijkaarten weggeven. Daarom: snel een mailtje sturen naar vrijetijd[!]hamont-achel.be (uw adres niet vergeten), en dan maakt u er kans op. Succes!  AHA

Ghislain Niesen overleden

Dinsdag 23 april 2013
Meeuwen-Gruitrode - Ghislain Niesen overleden

Meeuwen-Gruitrode

Op 16 april is in Roemenië Ghislain Niesen overleden. Hij was 67 jaar. Donderdag wordt hij gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Meeuwen. Woensdag om 19 uur is er daar een gebedswake.

De '10 Miles' van Antwerpen...

Maandag 22 april 2013
De visie van Fobie
Oudsbergen - De '10 Miles' van Antwerpen...Zoom....gezien door de ogen van Fobie!

Het nieuwe 5 eurobiljet

Maandag 22 april 2013
Oudsbergen - Het nieuwe 5 eurobiljetZoomVanaf 2 mei wordt een nieuw biljet van 5 euro verspreid. Dat gaat het oude geleidelijk vervangen. In de loop van de komende jaren worden de overige euro-bankbiljetten vernieuwd. De nieuwe hebben allemaal Europa als thema, een Griekse mythologiefiguur naar wie ons continent is genoemd. Nieuwe euro-bankbiljetten

Dominique Stinkens overleden

Zaterdag 20 april 2013
Meeuwen-Gruitrode - Dominique Stinkens overleden

Meeuwen-Gruitrode

Donderdag is Dominique Stinkens overleden, de echtgenoot van Carine Feyaerts. Hij was 52 jaar. Dinsdag wordt hij gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Gruitrode. Maandag om 19u is er daar een gebedswake.
De Vlaamse Regering verleent een opsporingsvergunning voor koolwaterstoffen aan de nv Mijnen voor een gebied van 363,09 km² op het grondgebied van de gemeenten As, Beringen, Dilsen-Stokkem, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg, Maasmechelen, Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek, Zonhoven en Zutendaal. Concreet betekent dit dat de nv Mijnen onder die gemeenten op zoek mag gaan naar steenkoolgas. Als men dat ook wil gaan winnen, moet er opnieuw een vergunning worden aangevraagd.
De vergunning stuit, omwille van de milieurisico's, op verzet van o.m. Groen. Maar volgens minister van milieu Schauvliege is de winning van steenkoolgas niet te vergelijken met het winnen van schaliegas, zoals dat in de VS op grote schaal gebeurt. Zij stelt dat het winnen van steenkoolgas (methaangas dus) minder milieubelastend is.
De nv Mijnen krijgt zes jaar voor haar onderzoek.

Nu hebt u de kans nog!

Donderdag 18 april 2013
Tip voor motorrijders: doe mee aan een motorscreening. Er worden er eerstdaags twee georganiseerd, in Lommel. Die van 20 april is al volgeboekt, maar voor die van 27 april zijn er nog twintig plaatsen vrij: tien in de voormiddag en tien in de namiddag.
Tijdens zo'n screening krijgt u (gratis!) de kans om gedurende een halve dag een aantal basisvaardigheden aan te leren of op te frissen. Ook de recente wijzigingen in regelgeving met betrekking tot motorrijders en hun uitrusting komen er uitgebreid aan bod. Even praktisch: zaterdag 27 april 2013 in Lommel, Marie Curiestraat (crossterrein). Timing: van 9 tot 12 u. OF van 13 tot 16 u. Uiterste inschrijvingsdatum: 25 april. Voor meer informatie kunt u terecht bij de verkeersdienst van uw politiezone. Inschrijven is noodzakelijk en kan via tel. 011 23 80 43.
Oudsbergen - Wring eens een dweil uit in de ruimteAls u een natte dweil uitwringt, loopt het water netjes in de emmer - of toch alleszins richting aarde. Maar wat zou er gebeuren als u hetzelfde doet in de ruimte? Dat vroegen twee Canadese scholieren zich af en met hun vraag wonnen ze een wedstrijd van het Canadian Space Agency (CSA). De hoofdprijs was de uitvoering van hun experiment. In het internationale ruimtestation (ISS) ging de Canadese astronaut Chris Hadfield zopas aan de slag met water en een doek. Eén ding maakt het filmpje duidelijk: het (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Swennen overleden

Donderdag 18 april 2013
Meeuwen-Gruitrode - Mia Swennen overleden

Meeuwen-Gruitrode

Maandag is Mia Swennen overleden, de weduwe van Theo Hendrikx. Ze was 88 jaar. Zaterdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Gruitrode. Vrijdag om 19 uur is er daar een gebedswake.

Jan Donné overleden

Woensdag 17 april 2013
Meeuwen-Gruitrode - Jan Donné overleden

Meeuwen-Gruitrode

Zaterdag is Jan Donné overleden, de echtgenoot van Mia Pijkels. Hij was 80 jaar. Vrijdag wordt hij begraven na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Gruitrode.

Een 'event' over apps

Maandag 15 april 2013
Op 3 en 4 mei organiseert de Hogeschool PXL Apps City, het eerste grote event rond mobiele applicaties in Vlaanderen.  Wie een smartphone of tablet-pc gebruikt (en dat zijn er elke dag meer en meer), gebruikt apps in diverse soorten en toepassingen. Een app om je tv-avond te plannen, je Facebookpagina te checken of je bankrekening te betalen: in de app-wereld is er voor ieder wat wils. 
Hoog tijd voor een heuse app-conferentie, vonden ze bij Hogeschool PXL (XIOS) in (…) Het hele nieuwsbericht

Lena Paredis overleden

Maandag 15 april 2013
Meeuwen-Gruitrode - Lena Paredis overleden

Meeuwen-Gruitrode

Gisteren is Lena Paredis overleden, de weduwe van Jan Geerits. Ze was 89 jaar. De afscheidsdienst en de crematie zullen in intieme kring plaatsvinden. Dinsdag om 19 uur is er een gebedswake in de kerk van Gruitrode.

Collectiedag WO I in Hasselt

Vrijdag 12 april 2013
Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) roept alle inwoners van Limburg op om voorwerpen, foto’s, brieven of andere herinneringen in verband met Wereldoorlog I op zondag 21 april mee te brengen naar de Provinciale Bibliotheek Limburg in Hasselt. “De verzamelde stukken worden in het kader van het project Europeana 1914-1918 opgenomen in een centrale Europese databank. Tegelijk past de collectiedag in het project Limburg 1914-1918, waarmee de (…) Het hele nieuwsbericht
Zaterdag vanaf 20.30u vindt op diverse locaties in Hamont-Achel de "Tour culturel" plaats, een culturele ontdekkingstocht die door de dienst "Vrije tijd" van de gemeente is uitgewerkt. Tijdens die tocht gaat u uitkomen op een aantal markante culturele experimenten. U laten verrassen is dus aanbevolen, en tijdig kaarten kopen ook, want het aantal tickets is beperkt. Die tickets kosten in voorverkoop 13,50 euro en aan de kassa 15 euro.
Maar... misschien kunt u er gratis naartoe? Mail dan zo vlug mogelijk naar vrijetijd[!]hamont-achel.be en u maakt kans op een vrijkaart! Per Internetgazetgemeente mogen we er twee weggeven. De winnaars worden persoonlijk verwittigd. Succes!

Het einde voor Windows XP

Maandag 8 april 2013
Softwaregigant Microsoft heeft vandaag bekend gemaakt dat het over exact een jaar gaat stoppen met de ondersteuning van Windows XP. Vanaf 8 april 2014 worden er geen updates meer uitgebracht. Het besturingssysteem is normaal zo ingesteld dat het automatisch zulke updates installeert om bugs en veiligheidsproblemen op te lossen. Over een jaar is het echter gedaan daarmee, waardoor PC’s met Windows XP op termijn kwetsbaar worden. Het besturingssysteem mag dan wel 12 jaar oud zijn, het blijft (…) Het hele nieuwsbericht
In een mededeling hebben de burgemeesters van negen Noord-Limburgse gemeenten vandaag de Vlaamse regering opgeroepen om op korte termijn op basis van het huidig voorgestelde traject een decreet in het Vlaams parlement in te dienen.
"Met het Strategisch Actieplan Limburg in Kwadraat (SALK) heeft de Vlaamse regering het voortouw genomen om de relance en de toekomst van Limburg in kaart te brengen. Tijdens de begrotingscontrole van vorige week werden ook extra middelen voorzien," aldus de (…) Het hele nieuwsbericht
Op zaterdag 20 april organiseert VVIA-Limburg (Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie) een open ledendag in het Mijndepot, gelegen in het hoofdgebouw van de voormalige koolmijn van Waterschei. Iedereen met belangstelling voor industriële archeologie is daar welkom! Je hoeft dus geen lid te zijn van de VVIA. In de voormiddag wordt er vergaderd en gediscussieerd en in de namiddag wordt de mijnsite bezocht. Meer info vind je hier.

De klokken zijn terug!

Woensdag 3 april 2013
De klokken zijn terug uit Rome en ze hangen onder meer in de toren van de Hasseltse kathedraal. Vanaf komende zaterdag (om 14u) worden daar op elke eerste zaterdag van de maand rondleidingen in georganiseerd door Geert Kooken, gevolgd door hippe beiaardmuziek.
Het beiaardmuseum is daar uitzonderlijk geopend tijdens de paasvakantie, telkens van 14 tot 17u en dat:
• tot zondag 7 april
• van dinsdag 9 tot zondag 14 april
Toegang: 1,5 euro per persoon. Kinderen onder de 12 jaar gratis.

Nog geen omleidingsweg...

Dinsdag 2 april 2013
De Raad van State heeft het Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor de aanleg van een omleidingsweg in Houthalen-Helchteren vernietigd. Dat is vernomen bij de Vlaamse regering. De Raad heeft dus het advies van de auditeur gevolgd. Een en ander betekent dat de hele procedure voor de verlenging van de Noord-Zuidverbinding moet worden overgedaan.
In een reactie zeggen de Vlaamse ministers Hilde Crevits en Philippe Muyters het arrest te betreuren.
"Aan onze raadslieden is gevraagd om een analyse (…) Het hele nieuwsbericht
Oudsbergen - Vandaag is het Wereld Autisme DagZoomVandaag is het Wereld Autisme Dag, een initiatief van de Verenigde Naties. Eén op 100 mensen heeft een stoornis in het autistisch spectrum; in Limburg gaat het om 8.000 mensen bij wie autisme in een of andere vorm voorkomt. In het kader van de autismeweek, die nu loopt, doorkruist een karavaan van oldtimertractoren de provincie om tijdens een halte aan elk gemeentehuis aandacht te vragen voor autisme. Donderdagnamiddag komen de gemeenten in Noord-Limburg aan de beurt, vrijdagochtend volgen Peer en Meeuwen nog. www.autismelimburg.be
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen