Een tweede interpellatie vanwege de fractie N-VA-Open Oudsbergen ging over de begroting van het schepencollege en een kabinetsmedewerker, de vraag kwam van Ilse Hindrikx. Een gemeente met de omvang van Oudsbergen mag maximaal 5 schepenen tellen, maar bij een fusie kan er gekozen worden om tijdens de eerste twee legislaturen een extra schepen aan te stellen. Bij de vorige legislatuur waren er dan ook effectief 6 schepenen. De fractie had verwacht dat dit in de tweede legislatuur zou teruggebracht worden naar 5, en dit om redenen van zuinigheid en goed huisvaderschap. Dit verbaasde dus de fractie, temeer omdat er zelfs nog een post bij kwam door het voorzitterschap van de BCSD niet aan een schepen toe te wijzen maar aan een ander gemeenteraadslid. Waardoor er dus 7 schepenen zijn.
Ilse Hendrikx had hieromtrent vier vragen:
- Wat is de budgettaire implicatie van de extra schepen (5 + 1)?
- Idem, maar dan voor die bijkomende schepen als voorzitter BCSD (5 + 1 + 1)?
- Als men later gaat terugschroeven, welke uittredingsvergoedingen zijn er dan van toepassing?
- Welk budget is er voorzien voor een kabinetsmedewerker?
Burgemeester Ilse Wevers stelde dat het een bewuste keuze was om voor een extra schepen te gaan, omwille van specifieke beleidsdoelstellingen en grote uitdagingen waar Oudsbergen voor staat. Er werd hiervoor gekozen voor een brede mix van ervaring en kennis.
De jaarkost per schepen bedraagt iets meer dan 58.000 € bruto.
Het berekenen van een uittredingsvergoeding is moeilijker, dat hangt van verschillende factoren af. Regel is dat dit 1 maand per gepresteerd jaar is met een maximum van 12 maanden. Veel hangt ook af van het inkomen dat de betrokkene heeft nadien. Is dat lager, wordt er bijgepast, is dat hoger niet. Daarenboven is er nog altijd de vrije keuze om al dan niet beroep te doen op deze vergoeding.
Omtrent de kabinetsmedewerker stelt de burgemeester dat men het tot nu toe zonder heeft gedaan, de werklast wordt nu verdeeld over bestaande personeelsleden. De kostprijs van een eventuele medewerker hangt af van diens anciënniteit.
Ilse Hindrikx telt het een en 't ander op en stelt dat over de ganse legislatuur bekeken er een extra kost is van zo'n 600.000 à 650.000 euro. Zij hoopt dat de gemeente zo efficiënt te werk gaat dat er geen extra kosten meer gemaakt dienen te worden door de aanwerving van een kabinetsmedewerker.
Om 23u40 sluit de voorzitter de Gemeenteraad.