De hoge energieprijzen nemen een steeds grotere hap uit het budget. Het verklaart ook meteen de toegenomen vraag naar zonnepanelen en thuisbatterijen. Alleen al in de eerste vier maanden van dit jaar verkocht men in Vlaanderen de helft meer zonnepanelen. De hoge energieprijzen zorgen er nu eenmaal voor dat de terugverdientijd van zonnepanelen lager uitvalt. Het is echter niet de enige bepalende factor.
Prijs van zonnepanelen en grootte van de installatie
De terugverdientijd is moeilijk te bepalen, omdat verschillende factoren een rol spelen. Wat kosten zonnepanelen? Hoe hoog is het zelfverbruik? En hoe zullen de energieprijzen in de toekomst evolueren? Het zijn geen onbelangrijke vragen. Vergeet ook niet rekening te houden met het toekomstige energieverbruik, bijvoorbeeld als je in de toekomst een laadpaal wil plaatsen. Ter indicatie: over het algemeen betaal je 1,10 tot 1,40 euro per Wp.
De grootte van de installatie zal eveneens een belangrijke rol spelen. Bij een te grote installatie, waarbij het zelfverbruik beperkt is, zal de terugverdientijd hoger liggen. Wat je op het net injecteert, kan je met de digitale meter en een juist energiecontract terugverdienen. Sinds kort is het zelfs mogelijk om je energie te verkopen aan andere consumenten. Maar over het algemeen liggen de opbrengsten per kWh wel lager dan wat je zelf per afgenomen kWh betaalt. Door te focussen op het zelfverbruik bekom je een optimaal rendement en wordt het een extra
interessante investering.
Zelfverbruik opkrikken voor een beperktere terugverdientijd
Het kan interessant zijn om je zonnepanelen naar het oosten of het westen te richten. Vroeger werd vaak een oriëntatie naar het zuiden aangeraden en dat was bij een terugdraaiende teller zeker niet onlogisch. Met de digitale teller ligt dat anders en kan je maar beter energie opwekken wanneer je ook energie verbruikt. De meeste mensen zijn thuis wanneer de zon in het oosten of het westen staat. Uiteraard dient je dak ook geschikt te zijn voor zonnepanelen. Als je twijfelt over de geschiktheid van je dak raadpleeg je de
Zonnekaart Vlaanderen. Je ziet dan meteen welk deel van je dak geschikt is voor zonnepanelen.
Een alternatief is het gebruik van een thuisbatterij waarmee je de energie opslaat en verbruikt wanneer het jou uitkomt. Aan zo’n thuisbatterij kleeft wel een flink prijskaartje. Niet voor iedereen is het even interessant.
Premies en subsidies maken de investering interessanter
Op dit moment kan je een
zonnepanelensubsidie krijgen van 300 tot 1500 euro als de zonnepanelen zijn geplaatst door een erkende aannemer. Je ontvangt een premie van 300 euro per kWp voor de eerste 4 kWp en bijkomend 150 euro per kWp voor de volgende 2 kWp. Bij een installatie van 6 kWp of meer ontvang je dus 1500 euro. Het premiebedrag is in ieder geval begrensd tot 40% van de investeringskost (incl. btw).
Nog tot eind 2023 geldt er bovendien een verlaagd btw-tarief van 6% voor de plaatsing en de levering van zonnepanelen. Dit geldt voor alle woningen, ook woningen die nog geen tien jaar of ouder zijn. Na 2023 geldt dit enkel nog voor woningen van tien jaar of ouder. Combineer je de zonnepanelen met een thuisbatterij? Dan heb je ook recht op een premie. Wees er wel snel bij, want deze premie zal de komende jaren uitdoven en in 2025 helemaal zijn verdwenen.
(Buiten de verantwoordelijkheid van de redactie)