De
Gezinsbond viert dit jaar zijn
100-jarig bestaan. Eerst - toen er nog héél grote gezinnen bestonden - heette hij de
"Bond der Talrijke Gezinnen", vervolgens de
"Bond van de Kroostrijke Gezinnen", nadien de
"Bond van Grote en van Jonge Gezinnen" en nu dus
Gezinsbond. Een honderdjarig jubileum moet gevierd worden, en daarom organiseren de verschillende afdelingen in Vlaanderen diverse activiteiten.
In Grote-Brogel gebeurt dat met een "Hap en stap"-wandeling, voor leden en niet-leden.
Zaterdag 9 oktober kan je een wandeling maken van ongeveer 6 km door Grote-Brogel. Ook de lokale horeca verleent hieraan zijn medewerking. Op een aantal locaties kan je een hapje eten of een drankje drinken. Je kan vertrekken aan Breughelheem, tussen 17u en 19u. Er is een ballonnenclown en schminkstand voor de kids.
Kostprijs 10 euro voor volwassenen en 5 euro voor de -12-jarigen.
Inschrijven vóór 30/9/2021 bij gezinsbondgrotebrogel22
gmail.com of via 011/633432.
De eerste sporen van de Gezinsbond zijn terug te vinden in augustus 1920 in de vorm van een heus manifest. Het is iets later in 1921, dat de Bond der Talrijke Gezinnen werd opgericht, een pluralistische vereniging die als doel had de rechten te verdedigen van de vele grote gezinnen die ons land toen telde en die het niet gemakkelijk hadden. Al 100 jaar dus ijvert de Gezinsbond voor een kind- en gezinsvriendelijke samenleving.
In Grote-Brogel werd de afdeling opgericht in 1921 door Christiaan Winters, toenmalig burgemeester, die getrouwd was met Maria Vrolix. Hun zoon Fons (van de Coonen) werd later ook voorzitter.
Secretaris werd Christiaan Vrolix (toenmalig gemeenteontvanger). Ook Jan Broeckx, Jacobus Kerkhofs, Gerard Moris en Paul Leen stapten mee in het bestuur, later gevolgd door veel van hun nakomelingen.
De "Bond" heeft in de loop der tijden heel wat gerealiseerd, verwezenlijkingen die nu nog doorwegen zoals een betere huisvesting voor de gezinnen, kortingen op openbaar vervoer, kindergeld, vermindering legerdienst, verkeersveiligheid, onthaalmoeders, gezinshulp, vormingswerk,…
Op gewestelijk en ook lokaal vlak worden vele activiteiten georganiseerd om de gezinnen te steunen, zoals zwemlessen, kinderactiviteiten, tweedehandsbeurzen, babysitdienst, sport- en spelnamiddagen enzomeer.