Dit jaar is het precies 450 jaar geleden dat
Pieter Bruegel de Oude overleed. Heel Vlaanderen herdenkt deze verjaardag. Peer viert mee met
een unieke tentoonstelling van 7 juni tot en met 14 juli. Centraal tijdens de tentoonstelling staan 30 authentieke gravures van Bruegel. “Voor het eerst zijn er dus in Peer ‘echte’ werken van de grootmeester te zien”, benadrukt burgemeester Steven Matheï.
“Pieter Brueghel, den welcken is geboren niet wijt van Breda, op een Dorp, gheheeten Brueghel.” Zo beschrijft Karel van Mander in zijn ‘Schilderboek’ de geboorte van Bruegel. Is Bruegel een Perenaar? Eind vorig jaar zei een studie nog van niet, maar Peer heeft de schilder al heel wat jaren geleden in het hart gesloten. Reden genoeg voor een grote overzichtstentoonstelling rond deze meester.
“We kregen het voorstel van de eigenaar van 30 authentieke gravures van Pieter Bruegel om deze te presenteren aan het grote publiek. Dat aanbod kunnen wij natuurlijk niet afslaan”, vertelt burgemeester Steven Matheï. “De gravures worden in de tentoonstelling aangevuld met reproducties van een aantal schilderijen van Bruegel en cartoons van het cartoonfestival tijdens het feestjaar Peer650. Op die manier slaan wij de brug tussen verleden en heden. Wij gaan uit van een eenvoudige verhaallijn zodat de tentoonstelling voor de bezoekers een eerste kennismaking met het werk van Bruegel kan zijn. Daarmee sluiten wij aan bij andere projecten in Wenen, Brussel, Antwerpen en Bokrijk tijdens het Bruegeljaar. Erfgoedmedewerker en historicus Thomas Schonkeren stelde de tentoonstelling samen."
De tentoonstelling presenteert op een toegankelijke manier de levensloop van Bruegel onder de noemer
“Bruegel op bezoek – de vele gezichten van de meester.” “Die titel vat het leven van de schilder en zijn relatie met Peer goed samen. Over zijn leven zijn weinig gegevens bekend en zijn oeuvre is zo rijk en divers dat we de schilder moeilijk kunnen ‘vatten’. Telkens als je denkt hem te begrijpen, verrast hij je weer met een nieuw detail. Daarom willen wij de rijkdom van deze figuur ontsluieren. De bezoeker begeeft zich via vijf tentoonstellingsruimtes in het leven van Bruegel. Elke ruimte is opgebouwd rond een citaat van Karel Van Mander over Bruegel en een deel van de levensloop van Bruegel. Daarbij gaat er onder meer aandacht naar zijn afkomst, naar Bruegel als landschapsschilder, naar de manier waarop andere schilders hem afgebeeld hebben en naar de manier waarop Bruegel over de hedendaagse maatschappij zou gedacht hebben."
De tentoonstelling, van vrijdag 7 juni tot en met zondag 14 juli, wil vooral een eerste kennismaking zijn met het werk van Bruegel. “Wij leggen de focus op een toegankelijke expositie waarin het leven en het werk van de schilder centraal staan. Jong of oud, kenner of leek, kunstliefhebber of niet, de tentoonstelling is geschikt voor iedereen.”