Vanaf 1 januari worden de huidige Peerse adviesraden participatiefora, een hervorming die volgens het stadsbestuur past binnen het participeerproject waarbij men zoveel mogelijk inwoners wil betrekken. Met deze hervorming wil men de inspraakmogelijkheden verbeteren en een kwalitatiever advies bekomen.
Met de oprichting van participatiefora komen volgens het stadsbestuur twee Peerse tradities samen. Peer bouwde al sinds het begin van de jaren tachtig een sterk netwerk aan inspraak uit. Naast de meest gekende – ook wel de traditionele genoemd – raden als jeugd-, sport- en cultuurraad, werden er verschillende themaraden opgericht. Via deze raden konden burgers meedenken en advies geven over het stedelijke beleid. De voorbije zes jaren werd er gewerkt aan het participeerproject. In dit project stapt het stadsbestuur met plannen en ideeën naar de burgers om er hun gedacht over te vragen. Deze aanpak wil de stad nu ook doortrekken naar de werking van de adviesraden.
De overgang naar participatiefora betekent volgens het stadsbestuur niet dat de ondersteuning voor de verenigingen verdwijnt. Ze kunnen net zoals vroeger beroep blijven doen op ondersteuning en advies. Het stadsbestuur brengt al deze ondersteuning onder in het Vrijetijdsloket. Dat moet voor de Peerse verenigingen een eenvoudiger oplossing opleveren. Het Vrijetijdsloket betekent namelijk één aansluiting, één aanspreekpunt, één informatiepunt én een gamma aan ondersteuning, vormingen en workshops. Donderdag was er een infosessie voor de verenigingen.