In het kader van de '
Week van de Gastleraar' stond deze voormiddag
Dries Lenaerts van Studio Brussel voor de klas in het Agnetencollege in Peer. De Vlaamse Overheid en Acerta willen zo mensen warm krijgen om enkele uren per week les te geven. Doel is meer leerkrachten voor de klas te krijgen, gastleraren brengen bovendien unieke kennis mee vanuit de praktijk naar het klaslokaal. Een verrijking voor de leerlingen en een boost voor de onderwijskwaliteit. Dat kwam ook Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir even toelichten.
Meer foto'sDries Lenaerts woont halftijds in Brussel, halftijds in Genk en is dus een Vlaamse radio-dj en presentator die vooral bekend is van zijn werk bij Studio Brussel. Toen de Vlaamse Overheid hem vroeg waar hij het liefst een gastles wou geven, moest hij niet lang nadenken: in Limburg. Om even aan de hectiek van de hoofdstad te ontsnappen en omdat het hier toch zo gezellig is. Niet dat hij een ervaren bakker is, maar zijn les ging wel over koekjes bakken. En om in zijn leefwereld te blijven: de koekjes moesten bekende popsterren uitbeelden.
Op zoek naar gastleraren
Acerta Consult deed een bevraging waaruit blijkt dat iets meer dan een derde van de zelfstandigen geïnteresseerd blijkt om gastleraar te worden. Bij de werkgevers en werknemers staan 4 op de 10 hier positief tegenover. Scholen en kandidaat-gastleraars kunnen zich hiervoor aanmelden op www.gastleraar.be.
Stefanie Vermote van Acerta legt uit: Acerta wil samen met enkele partners meer ruchtbaarheid geven aan het statuut van gastleraar, tot op heden was dat nog eerder 'onbekend, onbemind', zowel voor de potentiële klasleraren als voor de scholen. Terwijl het voor scholen heel interessant kan zijn om tijdelijke tekorten op te vangen. Niet dat Acerta nu ineens een interimkantoor wordt, maar ze zetten wel sterk in op campagnes én zij leggen een database aan van gastleraren en ze brengen vacatures in beeld voor scholen in gans Vlaanderen. Ook gepensioneerden zijn vaak vragende partij om (nog eens) voor de klas te staan, net zoals de 'thuisblijfouder' of de student.
Wie gastleraar wil zijn, moet voldoen aan twee voorwaarden: je moet een bewijs hebben van goed gedrag en zeden, én je moet de Nederlandse taal machtig zijn. Voor vast personeel is een pedagogisch bekwaamheidsattest een must, niet dus voor de gastleraar. Toch is er voor gastleraren een drie-daagse cursus ontwikkeld, om 'klasmanagement' aan te leren. Doorgaans is de grootste motivator de 'maatschappelijke bijdrage' die kan geleverd worden, aldus Stefanie.
De meeste gastleraren verkiezen om enkele uren per week les te geven, desnoods één of twee vaste dagen per week. Zij verkiezen dit boven een korte tijd full time voor de klas te staan.
De beweegredenen om gastleraar te zijn, zijn divers: werkgevers zien hierin een kans om reclame te maken voor of hun vakgebied of voor zichzelf als werkgever. Maar ook om de competenties van hun medewerkers te versterken en om zo jongeren te inspireren. Anderen willen financiële zekerheid, met een school in de buurt en een lessenrooster dat is afgestemd op de vaste job.
Nog voor Dries Lenaerts de ingrediënten en het bakmateriaal had uitgedeeld, kwam minister van Onderwijs Zuhal Demir even toelichting geven: "Mensen zoeken vaak zin en betekenis in het werk dat ze doen. Lesgeven is een ideale weg om die impact en betekenis te ervaren: je geef letterlijk je kennis door aan de volgende generaties. Maar omdat die stop naar het onderwijs groot kan zijn, bestaat er het flexibele statuut van gastleraar.
Hoewel de meeste leerlingen van de gelegenheidsklas van Dries geen Studio Brussel luisteraars waren (ze verkozen blijkbaar TikTok), vonden ze het toch een geslaagde voormiddag. En de koekjes, die smaakten.
Marc Faes