Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen heeft vandaag
de eerste spade van de nieuwbouw Sint-Antonius Peer in de grond gestoken. "Bouwheer van dit project is de opdrachthoudende vereniging VitaS, een in Vlaanderen unieke intergemeentelijke samenwerking tussen de gemeenten
Bocholt, Hechtel-Eksel, Meeuwen-Gruitrode en Peer’, zei voorzitter Harry Broekx. "De opdrachthoudende vereniging beheert momenteel 3 woonzorgcentra: wzc St. Antonius in Peer (145 woongelegenheden + centrum voor dagverzorging), wzc Kloosterhof in Meeuwen-Gruitrode (72 woongelegenheden + centrum voor kortverblijf met 3 bedden+ centrum voor dagverzorging) en wzc Den Boogerd in Hechtel-Eksel (90 woongelegenheden + centrum voor kortverblijf met 3 bedden)."
Het nieuwe project omvat een vervangingsnieuwbouw voor wzc Sint Antonius met uitbreiding. In totaal komen er 185 woongelegenheden, een centrum voor kortverblijf met 4 woongelegenheden en een dagverzorgingscentrum op dezelfde locatie als het bestaande woonzorgcentrum: zeer gunstig gelegen, aan de rand van het centrum, vlakbij de kerk, en bij winkels met vlotte verbinding naar de markt. Het woonzorgcentrum bevindt zich naast het stadspark De Perre en wordt omgeven door assistentiewoningen en een kinderopvang in het stadscentrum.
Het betreft een project van ongeveer 35 miljoen euro dat in drie fases gerealiseerd wordt. De openheid naar het leven buiten het wzc, naar de omgeving toe wordt bereikt door de centrale inkomzone, bereikbaar via een plein, te koppelen aan de ruimtes voor gemeenschappelijke activiteiten. In deze inkomzone bevinden zich een winkeltje, een kapsalon, administratieve ruimtes, een kinélokaal, een bezigheids-animatielokaal en een grote polyvalente ruimte met cafetaria. Het wzc wil niet op zichzelf staan, maar nauwe contacten met de omgeving houden en openstaan voor anderen, een uitnodiging vormen voor voorbijgangers om zich betrokken te voelen bij de activiteiten in het woonzorgcentrum.
Dit uit zich ook in de intense samenwerking met de assistentiewoningen en kinderopvang in de nabije omgeving.
Voor algemeen directeur Chris Demulder zijn kleinschaligheid en huiselijkheid belangrijke aspecten. Op de verzorgingsafdelingen wordt dit oa. bereikt door verschillende bouwlagen, waar op het gelijkvloers en op de eerste verdieping bewoners verblijven, op te delen in kleine leefgroepen. Deze leefgroepen geven op het gelijkvloers uit op een besloten binnentuin waar de bewoners ongestoord vrij kunnen rondwandelen. Op de eerste verdieping is een ruim terras voorzien. Door veel glas te gebruiken, krijgen de leefgroepen een heel luchtige sfeer. Deze leefgroepen vormen de woningen binnen het wzc. Ze zijn opgebouwd uit een leefruimte met kitchenette, zithoek en rustpunten met zicht op de omgeving. Deze zitruimtes kunnen daarnaast ook gebruikt worden voor de begeleiding van zinvolle activiteiten.
De kamer voor de bewoner zelf heeft een oppervlakte van 28 m², is voorzien van een sanitair gedeelte met schuifdeuren voor gemakkelijke bereikbaarheid, een slaaphoek met volledig aanpasbaar bed (in functie van de zorgbehoevendheidsgraad van de bewoner) en een zithoek die door de bewoner persoonlijk en huiselijk kan ingericht worden naar eigen smaak.
Ook burgemeester Steven Matheï toonde zich vandaag opgetogen: ‘De realisatie van dit woonzorgcentrum is zonder meer van groot belang voor de uitbouw van de seniorenvoorzieningen in de gemeente en zal hier door de toenemende vergrijzing een onontbeerlijke schakel vormen in het toekomstige ouderenbeleid. Bovendien zorgt de inplanting van het woonzorgcentrum in de dorpskern voor een toename aan vitaliteit en werkt dit kernversterkend.’