Woensdag 6 september 2017
Het stadsbestuur gaat volgende week aan de gemeenteraad vragen, toetreding bij Bosland goed te keuren.
Bosland, in 2006 opgestart als Interlokale vereniging ‘Bossen van de Lage Kempen’, bestaat uit een samenwerking tussen drie gemeenten (Hechtel-Eksel, Lommel en Overpelt) en het Agentschap van Natuur en Bos. Het partnership breidde in 2010 uit met Toerisme Limburg en het Regionaal Landschap Lage Kempen. Ondertussen werd Bosland erkend als Ruimtelijk Strategisch Project (2009) en toeristische attractiepool (2010). In 2012 schreef Bosland haar Masterplan – Uitdagingen voor de toekomst, waarin de ambitie werd vastgelegd en het strategische plan van uitbouw werd getekend. Volgens het Masterplan van Bosland is men blijvend op zoek naar nieuwe samenwerkingsverbanden en nieuwe externe fondsen.
Bosland en Stad Peer zien voordelen in een samenwerking om het gebied aan te vullen en te versterken inzake bossen, natuur, landschap, cultuur, toerisme en recreatie. Peer onderschrijft de missie en visie van Bosland door open ruimte veilig te stellen, door het beste uit de natuur naar boven te halen voor de samenleving, met een kindvriendelijke ontsluiting van natuur en bos, door regionale streekontwikkeling met respect voor erfgoedwaarden en door participatie hoog in het vaandel te dragen.
De Stad Peer koos om het westelijk deel van Peer aan te laten sluiten bij Bosland omwille van het typische landschap: beekvalleien, bossen, houtkanten, natte graslanden, kleinschalige landbouw, langgevelhoeves en cultuurhistorische elementen.
Een jaaractieplan stelt jaarlijks de doelstellingen van Bosland voor. Naast de basiswerking en de gemeenschappelijke rekening bepaalt iedere gemeente zelf welke ambitie ze nastreeft binnen Bosland inzake inrichting terrein, activiteiten, evenementen, projecten. Afhankelijk van die ambitie worden de personeelsinzet en het budget bepaald.