Vandaag werd op voorstel van gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening Inge Moors de voorlopige vaststelling van het Provinciale Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) voor Snow Valley in Peer voorgelegd aan de provincieraad. Na het voorwaardelijk planologisch attest en de afgeleverde bouwvergunning is hiermee nu ook de bestemming definitief gecorrigeerd in functie van de verlenging van de skipiste.
Omwille van professionalisering, concurrentiekracht en internationale ontwikkelingen is de uitbreiding van Snow Valley noodzakelijk om het bezoekerspotentieel op peil te houden en het voortbestaan van de piste te garanderen, zegt de gedeputeerde. “Met dit ruimtelijk uitvoeringsplan zorgt de provincie Limburg in nauw overleg met de stad Peer voor de ruimtelijke verankering die de uitbreiding mogelijk maakt, namelijk een verlenging van de hoofdpiste." Door de verlenging zal het aantal (internationale) bezoekers toenemen, wat een positieve invloed heeft op de werkgelegenheid en het toerisme. Een verlenging van de piste zal naar schatting zorgen voor 27 bijkomende arbeidsplaatsen.
De oorspronkelijke piste, die de deuren opende in 1997, was 160 meter lang en 30 meter breed. Doorheen de jaren vonden stapsgewijs al verschillende uitbreidingen plaats zoals een kinderpiste, verlenging van de grote piste en een indoor funpark voor snowboarders. Nu is een verlenging van de bestaande skipiste nodig om als wedstrijd- en trainingslocatie te kunnen dienen en zo concurrentieel te blijven binnen de sector. Na de nieuwe uitbreiding zal de skipiste 334 meter lang en 30 meter breed zijn met een hoogteverschil van maar liefst 62 meter.
Ten noorden van de gebouwen en constructies wordt de inplanting van een grote parking voorzien voor ca. 250 parkeerplaatsen. De parking is eigendom de stad Peer en zal gedeeld worden met de bezoekers van de andere aanwezige voorzieningen binnen sportzone De Deust. Ten oosten, zuiden en westen wordt de skipiste omgeven door bomenrijen, die moeten zorgen voor de landschappelijke inkleding van de piste.
Het PRUP vervangt het bestaande bijzonder plan van aanleg (BPA) en heft de hoogterestrictie op. Deze hoogtebeperking vormde de voornaamste belemmering om een uitbreiding mogelijk te maken. De verdere aanpassingen die het PRUP maakt ten opzichte van het oude BPA zijn eerder beperkt. Het grootste deel van het recreatieterrein rond de skipiste behoudt zijn oorspronkelijke bestemming. 365 m² van de zone voor recreatie wordt omgezet naar lijninfrastructuur, zoals wegen.
Dit PRUP is een verdere uitvoering van het planologisch attest van 21 oktober 2015 en de bouwvergunning die werd afgeleverd op 2 feb 2017. Via dit PRUP wordt de bestemming nu definitief verankerd.