Nu de horeca al bijna twee weken opnieuw de deuren heeft geopend, krijgen cafés en restaurants de steun van de stad in de vorm van
extra ruimte voor terrassen. Sinds de heropening gelden strenge regels, zoals de verplichte
social distancing van 1,5 meter tussen de
tafels. Daardoor kunnen horeca-uitbaters minder tafels zetten dan gewoonlijk. Het stadsbestuur komt daarom tegemoet
aan de vraag van de horeca-uitbaters voor meer terrasruimte door een deel van
het openbaar domein ter beschikking te stellen.
De uitbreiding van de terrassen is
een werk op maat. Daarbij zijn er enkele algemene richtlijnen. Horecauitbaters die hun terraszone willen uitbreiden, moeten daarvoor
toestemming vragen aan het college van burgemeester en schepenen. De stad zorgt voor
een veilige afbakening van deze tijdelijke terrassen. Er wordt
daarnaast rekening gehouden met activiteiten zoals de wekelijkse markt en bij uitbreiding met evenementen,
wanneer deze terug mogen doorgaan.
Concreet gaat het om bijkomende terrasruimte op pleinen zoals het plein voor de Sint-Trudokerk en het
marktplein. Enkele parkeerplaatsen zullen ook plaats maken voor terras. Waar mogelijk, verplaatst de stad het straatmeubilair zodat er extra terrasruimte komt.