De
archeologische site, die in 2015 en 2016 bij
de Hoogstraat in Grote Brogel werd opgegraven, is nu ook mooi ontsloten voor het publiek. Dat is te danken aan leerlingen van het vierde middelbaar van het Agnetencollege. Ze creëerden bij de site vijf scenario’s, die ze omzetten in geluidsopnames. Deze opnames zijn nu te beluisteren bij een wandeling langs het gebied.
Op de site hebben archeologen
twee cultusplaatsen blootgelegd met bijzondere voorwerpen uit de overgangsperiode tussen de Keltische en de Romeinse tijd.
De site ligt in de Abeekvallei, langs een Romeinse hoofdweg. Men vermoedt dat het vroeger een "heilig" bos was. De inheemse bevolking voerde er offerrituelen uit.
De opgegraven voorwerpen en de mogelijke verklaring van deze cultusplaatsen spreken tot de verbeelding. De leerlingen gingen er dan ook creatief mee aan de slag in het kader van het project
Jong redt Oud.
Onder deskundige begeleiding ontdekten ze de archeologische site. "Jong redt Oud" is een project van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed van de provincie. Het project laat kinderen en jongeren actief aan de slag gaan met het onroerend erfgoed (sites, monumenten en landschappen) in hun buurt.
Voor de Stad Peer was de ontdekking van de cultusplaatsen alvast een bijkomende troef. “Op cultuurhistorisch vlak, want het zegt weer wat meer over de geschiedenis van onze stad en omgeving, maar zeker ook op het vlak van toerisme”, zegt burgemeester Steven Matheï. “Voor de ontsluiting van het gebied en het zichtbaar en vooral hoorbaar maken van het verhaal achter de vondsten, werkten we samen met verschillende partners. Het project ‘Jong redt oud’ is bijzonder en legt een mooie link tussen de huidige jonge generatie en het verleden. Laat ons eerlijk zijn: niet meteen het meest sexy thema, maar dankzij de aanpak vandaag wel een succes. De site en de infoborden maken vanaf nu deel uit van het wandelgebied van de Abeekvallei. Op die manier breiden wij het toeristische aanbod van Peer weer wat uit.”