Maandag publiceerden we in onze reeks 'Herinneringen' een foto, door Johan Bloemen gemaakt in 1978. Meer dan dat het om een huldiging van de 'Laureaten van de Arbeid' ging, wisten we niet. Maar het mysterie is dankzij enkele lezers opgelost, één ervan had zelfs het krantenartikel dat destijds gepubliceerd werd nog in zijn bezit. We lichten dan ook graag de foto én het gebeuren nader toe:
Die 'eretekens uit hoofde van de arbeid', zoals het oorspronkelijk genoemd werd, bestaan als sinds 1847. Bedoeling was om al wie 'zijn kennis, talent, toewijding, vaardigheid en idealen ten dienste van de arbeid' had gesteld, hiermee kon geëerd worden. Op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg wordt uitgebreid beschreven wie wanneer recht heeft op zo'n ereteken (
link).
Eén van onze lezers had zelfs het krantenartikel nog in zijn bezit (zie foto onder). Blijkbaar werden destijds op initiatief van het gemeentebestuur vijf laureaten van de Arbeid gehuldigd. Toenmalig burgemeester Kelchtermans bracht hulde aan:
- Jan Swinnen, die de gouden medaille van de Arbeid kreeg. Als huis- en sierschilder mocht hij al meerdere medailles in ontvangst nemen. Hij zette zich in voor de begeleiding van jonge mensen in het vak van de schilderkunst. Daarbuiten vervulde hij in het sociale leven ook nog een belangrijke taak als voorzitter van de 'kristelijke ziekenkas' (de grootste organisatie in de gemeente).
- Willy Swinnen (16), zoon van de hierboven vermelde Jan, kreeg de zilveren medaille. Naast zijn verdiensten als huis- en sierschilder was hij in de karnavalsvereniging 'een positieve medewerker'.
- Frans Tjoens (11) ontving de bronzen medaille, hij maakte naam en faam in het brood en banketbakkersbedrijf, maar was ook een waardevol element in het karnavalsleven.
- Sofie Hillen (4) ontving ook zo'n bronzen medaille. Zij leidde een bloeiend landbouwbedrijf op de Grote Heide en was ook voorzitster van de K.V.L.V. op de Grote Heide.
- Emmanuel Michiels (13) tenslotte kreeg de medaille van Eredeken van de arbeid. Hij verdiende zijn sporen als veiligheidschef op de metaalfabrieken Overpelt.
We sommen ook nog eens even de personen op de foto op:
1 Frans Evers (gemeentesecretaris)
2 Bér Gielen (landbouwer weidestraat)
3 Jan Vanherk (Vaheja)
4 Sophie Hillen (echtgenote Bér)
5 Michel Claes
6 Lambert Kelchtermans (burgemeester)
7 Fons Plessers
8 Raymond Klok
9 en 11 Annie en Fred Tjoens (bakker marktplein)
10 Jan Vandervelden
12 Lucie Michiels (?)
13 Emanuel Michiels
14 Jan Swinnen
15 Maria Meyskens (echtgenote van Jan Swinnen en moeder van Willy)
16 Willy Swinnen
17 Stieneke Meuris (echtgenote Willy)
Onze dank voor de inlichtingen die we kregen van Rene Winters, Guido Vrolix, Jan Triki, Paul Claes, Peter Swinnen en Paul Cuyvers.