Overpelt
De vzw De Sint-Jansvrienden bestaat 25 jaar en dat werd uitgebreid gevierd, onder meer met een receptie op het gemeentehuis. "We vieren hiermee eigenlijk ook de wijze waarop een belangrijk stukje cultuurhistorisch erfgoed van Overpelt 25 jaar geleden gered werd van de ondergang", zei burgemeester Jaak Fransen in zijn toespraak. De Sint-Janskapel werd in 1970 afgebroken om riolering en wegenis aan te leggen. Daardoor verdween een stuk merkpunt dat daar sinds 1700 in het landschap stond.
"Niet alleen een geografisch merkpunt, dat op de oude kaarten aangeduid stond als de splitsing van de wegen naar Neerpelt en naar Nederland, maar ook een maatschappelijk merkpunt, de kern van de Sint-Jansbuurt, met een goed gekende kinderprocessie tot het begin van de 20ste eeuw, met zijn eigen feesten, eigen kermis en zelfs beroepsrennerskoers," zei de burgemeester. De afbraak van de kapel maakte hieraan een eind. In 1985 lanceerde het genootschap voor Geschiedenis en Volkskunde
het initiatief om de kapel terug op te bouwen. Er werden vrijwilligers uit de buurt geronseld en op 28 juni 1986 kon de heropgebouwde en gerestaureerde Sint-Janskapel officieel ingehuldigd worden met een buurtfeest.
De vzw, die uit die wederopbouwplannen ontstond, realiseerde in 1992 ook de volledige restauratie van de vlakbij gelegen Lourdeskapel, die ook al uit 1877 stamt en die tot op vandaag het enige gebedshuis in Overpelt is dat permanent open staat.
Hulde, dus!