Kunstenaars hebben doorgaans ook de nodige kunstzinnigheid in huis om als ze tentoonstellen ook een artistieke titel voor hun expo te bedenken. En daar zijn
zes fotografen van de Molse school met hun docent zeker in geslaagd:
à la cARTe in ART blok. De afdeling van de Molse Academie staat hoog aangeschreven, het is daar dat docent Bart Michielsen zes fotografen zodanig wist te begeesteren dat ze zelfs na het afstuderen nog samenkomen om hier in Pelt hun allereerste tentoonstelling te houden. Met Sonja Sleurs bij die zes is de keuze voor de A-blok nog niet zo vreemd.
Meer foto's Sonja Sleurs (Pelt) is verre van een onbekende in de Peltse fotografiewereld. Ze is vaste fotografe tijdens de voorstellingen in Palethe en ook nauw betrokken bij het Lens op de Mens project. Haar urbex-fotografie komt uitstekend te pas in de verlaten klaslokalen van de TIO-vakschool. Let zeker op haar foto's in de lockers...
Karel Wouters (Mol) wil met zijn infraroodfotografie de poorten naar een alternatieve realiteit openen. Maar zodra de kijker zich heeft laten meevoeren in deze magische sfeer, duiken onverwachte figuren op.
Luc Verhoeven (Lommel) verheft de kunst van het moment in een overtreffende trap. Als straatfotograaf wisselt hij feilloos af tussen kleur en zwart/wit, maar telkens vangt hij wat hij wil vangen, op het moment waarop compositie, licht en beweging samenvallen.
Ludo Wouters (Geel) laat in zijn werk schaduw en licht samenkomen, hij bekijkt de wereld van bovenaf en legt haar vast vanuit een uniek vogelperspectief. Zijn schaduwen spelen een dominante rol als de zon laag staat, ze overstijgen dan ook vaak het personage zelf.
Marleen Wijnen moest maar liefst vijf kwartier rijden van haar thuis (Sevenum, in Nederlands Limburg) naar de Academie in Mol. Zij neemt ons op de expo mee naar een jaar waarin de wereld plotseling stilviel en de mens zich moest aanpassen aan een nieuwe beklemmende realiteit. Inderdaad, corona! Omdat ze zo ver moet rijden heeft ze alvast haar overlevingspakket klaar staan (al verwijst dat in realiteit naar de boodschap van de Nederlandse premier dat we best allemaal zo'n pakket in huis halen) en wie naast haar kunstwerk een pot met balpennen ziet staan: het is de bedoeling dat je een boodschap achterlaat op het kunstwerk!
Yves van Opstal (Mol) heeft iets met handen. Ruw of fragiel, open of gesloten, tastend of afwerend, sommige handen reiken verlangend uit, zoeken naar contact of houvast. Rechts van zijn groot 'handenwerk' staat er nog een handje: bedoeling is dat je deze een high-five geeft!
Bart Michielsen (Antwerpen) is de docent van de groep. Geweest, maar toch nog altijd een beetje. Want tijdens het opstellen werd hem meermaals gevraagd wat nu weer juist de ideale afstand tussen de werken dient te zijn, of hoe je ze écht recht krijgt gehangen. Hij bracht zijn 'Bound'-reeks mee naar Pelt: personages in verschillende vastgebonden posities. Beelden die ons uitdagen om na te denken over de grenzen die we zelf accepteren en de vrijheid die we misschien pas herkennen wanneer we worden vastgehouden.
De expo is op volgende dagen (gratis) te bezichtingen:
- zaterdag 12 en zondag 13 april van 11u tot 17u
- zaterdag 19 en maandag 21 april van 11u tot 17u
- zaterdag 26 en zondag 27 april van 11u tot 17u