Op
19 augustus trokken we samen met
Eddy Conjaerts en
Sam Janssen van
Natuurpunt Pelt er op uit, om na te gaan of er in een aantal fuiken in de Dommel 'uitheemse kreeften' zouden zitten. Want als dat zo zou zijn, dan zouden we met een probleem zitten, want dat zijn alleseters, waardoor al het (ander) leven in onze waterlopen het erg moeilijk zou krijgen. We vonden toen geen kreeften, maar het was nog veel te vroeg om victorie te krijgen, want later en elders werden er wel 6 gevlekte Amerikaanse rivierkreeften aangetroffen.
Het burgerwetenschapsproject 'Craywatch' is een onderzoek dat zich richt op het in kaart brengen van uitheemse kreeften in de Vlaamse waterlopen. Het project wordt gecoördineerd door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).
Natuurpunt Pelt neemt ook deel aan dit project en heeft samen met een aantal lokale vrijwilligers de toestand in de Peltse waterlopen onderzocht. Die resultaten zijn nu bekend.
Projectleider Sam Janssen van Natuurpunt Pelt: “Door lokale mensen te betrekken kon er een team van burgeronderzoekers opgezet worden dat de voorbije weken waardevolle gegevens heeft verzameld. Daarvoor hebben ze verschillende fuiken met lokvoedsel geplaatst en die gedurende meerdere dagen opgevolgd.
Het uiteindelijke resultaat van onze gezamenlijke inspanning is best indrukwekkend. Er werden 13 locaties in onze gemeente bemonsterd, verdeeld over verschillende waterlopen (zie kaart). Ook de vijver aan ons bezoekerscentrum Hageven werd opgevolgd.
Deze vangst leverde 6 gevlekte Amerikaanse rivierkreeften op. Dit is een uitheemse en vooral een invasieve soort die schadelijk is voor de lokale fauna en flora. Van de zes gevangen rivierkreeften werden er vijf aangetroffen in de vijver aan het bezoekerscentrum en één in de toevoersloot van de Nederlandse vloeiweiden, bij de Hoge Brug. Dit lijkt weinig maar het is wel een probleem dat we moeten aanpakken.”
Voorzitter Eddy Conjaerts van Natuurpunt Pelt: “Dit project is van belang voor het behoud van onze inheemse biodiversiteit. Het helpt om de potentiële bedreigingen in kaart te brengen. Deze uitheemse, invasieve kreeften zijn zo’n bedreiging. Dankzij deze gegevens hebben we nu een inzicht in de huidige verspreiding van deze rivierkreeften en hebben we de basis voor een effectieve bestrijdingsstrategie. Zo'n strategie is absoluut noodzakelijk aangezien deze invasieve rivierkreeften een reële bedreiging vormen voor het ecologisch evenwicht in onze waterlopen. Hun omnivoor-dieet verstoort de natuurlijke voedselketen. Ze eten letterlijk alles op wat ze tegenkomen, denk hierbij aan waterinsecten, larven, amfibieën, vissen en waterplanten. Deze leefwijze heeft een negatieve impact op inheemse soorten die afhankelijk zijn van dezelfde voedselbronnen en leefomgeving. En ze planten zich zéér snel voort: één volwassen exemplaar kan een paar honderd eitjes per seizoen leggen”.
Dankzij dit onderzoeksproject kan er nu gerichter te werk gegaan worden om de verspreiding van deze ongewenste rivierkreeften te beperken. Vóór het probleem oncontroleerbaar wordt. Samen met het INBO blijft Natuurpunt Pelt zich verder inzetten om onze wateren en ecosystemen te beschermen voor de toekomst.
Tot slot toont dit burgerwetenschapsproject aan hoe waardevol de inzet van vrijwilligers is voor het behoud van de lokale natuur.
(Natuurpunt Pelt)