Er worden in het
Hageven toch zoveel
bomen gekapt. Hoe komt dat? vroegen enkele lezers. We
meldden dat al in september maar Ghis Palmans was bereid een en ander nog eens te verduidelijken.
"Er zijn om drie redenen bomen gekapt," zegt hij:
"1.
Het herstel van de duin aan de grenspaal kadert in het beheersplan dat opgesteld is om biotopen te herstellen of te versterken in het kader van de opgelegde Europese doelen (instandhoudingsdoelen). Nu lijkt die duin een slagveld, maar de natuurwaarde die de duin over een paar jaren heeft, vergeleken met een dennenbos, is fenomenaal. Hier komen alleen maar specialisten voor die op Europees vlak sterk bedreigd zijn.
"2.
Het verwijderen van de bomen uit het moeras is eigenlijk een achterstallige beheersmaatregel. Die bomen hadden daar nooit mogen groeien. Bovendien slaat een moeras meer CO
2 op dan een bos, maar dan moet het moeras zijn werk ook kunnen doen. Als het moeras verdroogt door de verdamping veroorzaakt voor bomen, dan verliest het die functie. Maar ook de bijzondere plantengroei in een moeras is van veel hogere waarde. In de toekomst zullen hier bomen geen kans meer krijgen om uit te groeien tot grote, volwassen exemplaren.
"3.
Om het raster te kunnen plaatsen moesten inderdaad de bomen verwijderd worden. Je moet eens proberen een paal in de grond te krijgen en een draad recht op te spannen doorheen bomen, struiken of wilgenkoepels - onmogelijk. Ook hier weer in kader van een beschermingsmaatregel: het broedbiotoop van de roerdomp veiligstellen. Als je bedenkt dat
bijna een kwart van de Vlaamse populatie roerdompen in het Hageven broedt, dan is onze verantwoordelijkheid voor het behoud van deze soort zeer groot. Maar ook zijn hogere bomen in en rond een rietveld een bedreiging voor de roerdomp. Roofvogels (en ook kraaien) kunnen vanaf een hoge uitkijkpost de nesten in de gaten krijgen en de jongen roven. Rond vennen en vijvers kunnen bomen de opwarming van het water tegen houden, waardoor de eitjes van amfibiën niet of minder snel uitkomen.
"Dus… door het kappen van die bomen is er
meer natuurwaarde gecreëerd. Natuur is niet alleen een boom, maar veel meer dan dat. Trouwens: afgelopen winter hebben we met de vrijwilligers meer dan 10.000 boompjes verwijderd. Als we de jonge zaailingen van de dennen niet tijdig verwijderen, wordt de heide een bos. En waarom komen de wandelaars zo graag in het mooie Hageven wandelen? Omdat het één van de mooiste heidegebieden is van Vlaanderen!"
(Foto Reinhilde Verweyen)