In het
Revalidatie- & MS-Centrum is gisteren een uitbraak van het
coronavirus vastgesteld. 28 patiënten en minstens 13 personeelsleden zijn er besmet met het virus. Het
bezoek werd gisteren opgeschort - voorlopig tot en met woensdag - en in het centrum is een cohorte-afdeling opgericht. Niet-noodzakelijke activiteiten en de ambulante revalidatie worden voorlopig eveneens opgeschort. Noodzakelijke therapieën gaan op de patiëntenkamers door. Maandag wordt de situatie geëvalueerd.
In het
Mariaziekenhuis zijn er momenteel 14 patiënten besmet, waarvan 3 op intensieve zorgen. Vier andere patiënten vertonen symptomen maar bij hen is de besmetting nog niet bevestigd.
Ook in het Mariaziekenhuis worden vanaf maandag de niet-dringende activiteiten afgebouwd om plaats te maken voor Covid-patiënten.. Het gaat daarbij onder meer om niet-kritische opnames en ingrepen in het operatiekwartier en in het chirurgisch daghospitaal. Ingrepen of opnames die absoluut nodig zijn, worden daarentegen
niet geannuleerd. Als je ingreep niet doorgaat, vervalt ook je voorafgaande COVID-screening. Ambulante raadplegingen, afspraken op medische beeldvorming (radiologie en nucleaire beeldvorming) en dagopnames in het niet-chirurgische dagziekenhuis (bv. oncologisch dagziekenhuis) blijven voorlopig ook doorgaan. De secretariaten van de betrokken artsen zullen de patiënten hierover informeren. Je wordt dus persoonlijk verwittigd mocht een afspraak of ingreep niet doorgaan. Gevraagd wordt om niet zelf naar het ziekenhuis te bellen om overbelasting van de telefooncentrale te vermijden.
Als je naar het ziekenhuis komt voor een afspraak, opname of bezoek, dan doe je dit bij voorkeur
alleen. Onder strikte omstandigheden kan je wel een beroep doen op een
begeleider.
Er is slechts 1 begeleider toegestaan, dit alleen als de persoon die je begeleidt minderjarig, minder mobiel, dementerend of verstandelijk gehandicapt is.
Een begeleider is liefst een gezinslid of iemand uit je vaste bubbel.
De begeleider draagt ten allen tijde een mondmasker.
Indien men merkt dat de veilige afstand (1,5 m) niet voldoende kan gerespecteerd worden, wordt de begeleider gevraagd om buiten het ziekenhuis te wachten.
Het spreekt voor zich dat je begeleider geen symptomen van COVID-19 mag hebben.