Neerpelt
Welke doodzonde beging pastoor Hendrikx van SHLille in 1955? Hij liet de (gepolychromeerde!) heiligenbeelden in de kerk van Lille wit verven. We lezen dat in de jongste editie van "Het Liller Heem", al moeten we aanstippen dat de kwalificatie "doodzonde" een eigen interpretatie is. Restauratie van die beelden om de kleur opnieuw naar boven te halen zou erg veel geld kosten, stipt het blad aan. Bovendien bestaan er geen kleurenfoto's van, want kleurenfotografie kwam er pas in de zestiger jaren. Het blad kwam in het bezit van enkele zwart-wit foto's van de beelden, dank zij de zusters jozefienen uit Sint-Niklaas. Je ziet op die foto's, die uit 1944 dateren, de beelden in verschillende grijstinten, zodat je een idee krijgt van de kleurverschillen, maar erg is het wel. Is er nergens een mecenas die de restauratie van de beelden kan bekostigen?
Nog in Het Liller Heem een derde deel van de jeugdherinneringen van Leon Verbeek. Deze keer is het een sobere maar heel ingrijpende beschrijving van het leven in de boerderij tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna. En een interessante bijdrage van Jos Vandervelden over de Russen die tijdens W.O. II in zelf gegraven holen in de bossen van Lille verbleven, nadat ze ontsnapt waren uit de dwangarbeid onder in de steenkoolmijnen. Ze verbleven ook op zolders en in stallen bij de inwoners. Zoals Deurke Eerdekens getuigde: "Op een zondag moest ik echter mee gaan helpen. De dieren stonden in de stal. Tijdens het melken viel plots een Rus van de zolder naar beneden. (...) Soms molken de Russen de koeien zelf om de melk als eten te kunnen gebruiken."
Er staan nog andere interessante dingen in "Het Liller Heem". U kunt ook een abonnement nemen: het kost slechts 12 euro per jaar. Adres: Dorp 30, 3910 Sint-Huibrechts-Lille. Doe de groeten van de Internetgazet!