Ze heet
Ella Meliado en ze is de eerste Peltse ‘fusiebaby', want ze werd geboren op 3 januari 2019, twee dagen na de
gemeentefusie. Deze voormiddag was ze, met haar vier prille jaartjes,
de eerste die een truweeltje zand in de betonmolen mocht gooien bij de werken op het Kerkplein. Burgemeester Dennis Fransen was de tweede - hij gebruikte een
troefel. Daarmee brachten ze de bouwwerken voor de verbouwing van het vroegere gemeentehuis van Neerpelt symbolisch op gang. Symbolisch, want die werken zijn al even bezig.
Een hedendaags trefcentrum, noemt de gemeente het te realiseren complex in haar toelichting. En dat is een perfecte omschrijving van wat de bedoeling is van die werken. Het historische gedeelte langs de Kerkstraat wordt in de radicale make-over geïntegreerd - aan de achterkant van dat gebouw is te zien dat het letterlijk een zware ingreep is geweest (tweede foto hieronder).
Centraal in het complex zal de gloednieuwe bibliotheek van Pelt staan - de bibliotheken van Neerpelt en Overpelt worden er samengebracht. Het nieuwe centrum zal tevens de locatie zijn voor de zittingen van de gemeenteraad, de huwelijken en officiële ontvangsten. Het Huis van het Kind krijgt een fysiek onthaal in het gebouw, dat dan ook ruimte biedt voor consultaties van Kind&Gezin, de Opvoedingswinkel en andere partners van het Huis van het Kind Pelt.
Vanaf het begin van de fusie heeft de gemeente geijverd voor een persoonlijke, efficiënte en kwaliteitsvolle dienstverlening in duurzame, centraal gelegen gebouwen. Intussen zijn alle administratieve diensten samengebracht in het uitgebreide gemeentehuis aan de Oude Markt en de technische diensten in de vernieuwde site aan de Lieven Bauwenslaan.
Met de verbouwing van het voormalige gemeentehuis aan het Kerkplein wordt er een nieuwe mijlpaal aan toegevoegd.
Het is de bedoeling dat het trefcentrum een inloophuis wordt, waar mensen zich veilig en thuis voelen. De openingsuren zullen veel ruimer zijn dan die van de huidige bib, zowel ’s avonds als in het weekend. Ideaal voor een aangename middagpauze met een krant, boek of tijdschrift, maar eventueel ook als werkplek voor een uurtje of een korte pauze tussendoor, een klein overlegmomentje of als studieplek voor de jongeren.
De gemeente besteedt bij de verbouwing veel aandacht aan duurzaamheid. Pelt klopte daarvoor aan bij netbedrijf Fluvius. Met zijn ESCO-dienst adviseert het netbedrijf openbare besturen bij het inplannen van energiebesparende maatregelen en begeleidt het de steden en gemeenten bij de realisatie ervan.
Primeur is dat het vernieuwde centrum verwarmd en gekoeld zal worden zonder fossiele brandstoffen. Daarvoor wordt een beroep gedaan op geothermie en warmtepompen. Er komen tevens extra zonnepanelen op het dak. Alle nieuwe technieken tezamen realiseren een energiebesparing van liefst 75 %. Met een investering van iets meer dan 8 miljoen euro is dit meteen een van de grootste ESCO-projecten die Fluvius zal realiseren.
In het voorjaar van 2024 moet het gebouw klaar zijn. Pelt zal dan één van de mooiste en modernste bibliotheken van de provincie hebben: energiezuinig, met tal van zit- en leeshoekjes, een tribune voor lezingen, ruimte voor ontmoetingen en vooral een sprankelend nieuw stukje architectuur in het centrum, met zicht op de Dommel.
Op de foto boven: Elia, geleid door haar moeder, op weg naar de betonmolen.