Tijdens de jongste gemeenteraad stelde Sofie Monsieurs (Groen) een mondelinge vraag over een nieuwe vergunningsaanvraag van metaalbedrijf Nyrstar. Het bedrijf vraagt toelating om ook in de toekomst chemische stoffen te blijven lozen in de Eindergatloop – en dus in de Dommel. De nieuwe aanvraag voorziet een lozing van 15 ton per dag aan chloriden en sulfaten. Dat is weliswaar minder dan de 22 ton die vandaag is toegestaan, maar volgens Monsieurs blijft het om grote hoeveelheden gaan. Daarbovenop vraagt Nyrstar ook om seleen en thallium te blijven lozen, twee stoffen die volgens haar extreem toxisch en bio-accumuleerbaar zijn: ze hopen zich op in de weefsels van vissen en andere organismen.
Monsieurs wees ook op een oudere vergunning uit 2009 die lozingen van zware metalen – zoals cadmium, zink en nikkel – toelaat boven de geldende milieunormen. “Deze praktijken staan haaks op de Europese Kaderrichtlijn Water, die tegen 2027 een goede waterkwaliteit eist, en op de habitatrichtlijn die de Dommel en het Hageven de hoogste beschermingsstatus geeft,” aldus de Groen-gemeenteraadslid.
Ze benadrukte dat deze lozingen bovenop de bestaande milieudruk komen: de vervuiling door meststoffen en de 50+ overstorten. “De impact is ernstig, voor natuur, landbouw en gezondheid – ook stroomafwaarts, richting Nederland.”
Ze riep het gemeentebestuur op om samen met organisaties, verenigingen en burgers op te komen voor propere en gezonde waterlopen. Tot slot vroeg ze of het gemeentebestuur al een advies had uitgebracht bij de provincie over de hervergunningsaanvraag, en of dat een positief of negatief advies was.
Schepen Leen Gielen kon kort antwoorden: er werd nog geen advies ingediend, vermits de procedure nog lopende is. En gezien de procedure nog lopende is, is er ook nog geen advies voorhanden. Zij stelt wel dat ook de gemeente het belangrijk vindt om te blijven ijveren voor gezond water op het grondgebied. Dat kan onder andere door ontharding. "Maar over deze materie moeten wij ons nog grondig buigen", aldus Leen Gielen.