Vrijdagvoormiddag werd in De Stroming het Scholenprotocol officieel ondertekend door alle betrokken partijen. Dat waren, naast de burgemeesters en de korpschef, ook afgevaardigden van alle scholen binnen de politiezone. Maar voor dit kon doorgaan, moest de gemeenteraad daar donderdagavond nog haar goedkeuring aan geven. Dennis Fransen gaf de gemeenteraadsleden uitleg over het Scholenprotocol, dat op drie punten uniek is: er wordt een draaiboek voorzien, alle basisscholen worden erbij betrokken, en er is de aanstelling van een voltijdse scholeninspecteur. Meer info via onze artikelen van vrijdag 27 juni.
Wendy Tielemans (Vlaams Belang) verwelkomde het feit dat er eindelijk een geactualiseerd Scholenprotocol is, maar uitte tegelijk forse kritiek op de inhoud en de werking ervan. Volgens haar is het document grotendeels een herhaling van eerdere protocollen uit 2011 en 2023, met weinig concrete maatregelen en veel losse eindjes.
Ze pleitte voor een veiligheidsactieplan met duidelijke preventieve acties, een systematische aanpak en heldere afspraken. Het draaiboek focust volgens haar te veel op wat er moet gebeuren ná incidenten, maar mist voorafgaande preventie en een evaluatie van eerdere protocollen.
De rol van de schoolagent is volgens haar onduidelijk. Ze wees erop dat er al sinds 2011 schoolagenten zijn aangesteld, maar dat deze onzichtbaar zijn voor ouders en leerlingen. Eén maandelijkse aanwezigheid vindt ze volstrekt onvoldoende voor echte veiligheid en nabijheid.
Verder klaagde ze het gebrek aan inspraak van ouders, buurtbewoners en leerlingen aan. Burgerparticipatie ontbreekt volledig, wat het protocol tot een top-down document maakt. Ze pleitte voor oudercomités, infomomenten en een aanspreekbare schoolagent.
Tot slot hekelde ze het feit dat een bezorgde moeder – mede-initiatiefneemster van een petitie rond verkeersveiligheid – geen antwoord kreeg op haar e-mail aan de burgemeester. Ze vroeg om deze ouders eindelijk ernstig te nemen en hun bezorgdheden niet langer te negeren.
Conclusie: Wendy Tielemans vraagt een echt actieplan, meer zichtbaarheid van de politie, actieve burgerinspraak en concrete, structurele maatregelen rond veiligheid in en rond de scholen. Ze kondigde aan dat Vlaams Belang het huidige protocol in deze vorm niet zou goedkeuren.
Kim Strzebonski (N-VA) reageerde op de bewering van haar collega-gemeenteraadslid Tielemans dat er geen inspraak zou zijn van ouders. Zelf werd ze als ouder (lid van de ouderraad), dus niet als gemeenteraadslid, wél degelijk betrokken in het proces. Het grote probleem is volgens haar dat er in geval van incidenten of ontevredenheid te weinig meldingen gebeuren.
Burgemeester Dennis Fransen stelde dat er wel degelijk lessen werden getrokken uit het verleden. Het feit dat ook de basisscholen deze keer betrokken zijn, is daar een voorbeeld van. Er moet bovendien meer wederzijds vertrouwen komen tussen politie en jongeren, via een erkende vertrouwenspersoon. En die schoolagent zou niet slechts één keer per maand langskomen — in het protocol staat dat dit ‘minstens’ één keer per maand is. De gemeente doet trouwens veel inspanningen om ouders te bereiken, alleen is de opkomst bij die sessies vaak erg laag.
Ook schepen Katrien Kenis reageerde: zij wees op het ruime aanbod dat er is rond preventie, zoals bijvoorbeeld sessies over weerbaarheid. Ook zij stelde dat de meldingsplicht primordiaal is: als ouders niets melden, kan er ook niets ondernomen worden. Kinderen mogen dan ook niet het slachtoffer worden van de onwil of onkunde van hun ouders.
Ze betreurde tevens de bewering van Schildermans dat er veel losse eindjes zijn, aangezien er maar liefst 23 partners bij het protocol betrokken waren, die allemaal hun akkoord verklaarden. Wel moet er volgens haar meer aandacht gaan naar de communicatie met de pers, die beter gestroomlijnd moet worden om paniekreacties te vermijden.
Het voorstel werd uiteindelijk goedgekeurd, zij het met verdeeldheid van stemmen.