Het is niet gemakkelijk een vereniging te zijn die op regelmatige basis de leden bijeenroept
om in het verleden van de gemeente te duiken, intrigerende feiten naar boven te halen en die in het ledenblad mooi vorm te geven. Onlangs stopte de heemkundige kring van SHLille al met de uitgave van "Het Liller Heem".
Het "Genootschap voor Geschiedenis en Volkskunde van Overpelt" doet rustig verder. Om de twee maanden valt "De Pelter Bloas" op de deurmat. Je schrikt daar niet van, want zo dik is het blad niet, maar meestal staan er toch wel interessante dingen in. Zoals deze keer de aankondiging dat het
Noorderhart Mariaziekenhuis haar archief in bewaring heeft gegeven bij de vereniging. Het ziekenhuis opent in 2025 de uitbreiding van de campus en wil bij die gelegenheid een tentoonstelling opzetten waarbij de hulp van het Genootschap welkom is.
Ook andere schenkingen zijn er welkom. Maar iedere schenking betekent
inventariseringswerk. Zo mocht voorzitter Henri Naus in 2017 in Duitsland het archief van Joseph Schulte gaan ophalen, die samen met zijn broer Wilhelm de metaalfabrieken van Overpelt en Lommel oprichtte. "Voorlopig is het archief niet openbaar", schreef Naus toen in "De Pelter Bloas". "We moeten eerst een duidelijke inventaris opstarten. Dat gaat ons maanden kosten (...). We houden jullie op de hoogte van onze ontdekkingen."
Zes jaar later zijn die "maanden"
jaren geworden. Naus, desgevraagd: "Hebben we dat even onderschat… Er is bij ons één medewerker daarmee bezig. Maar het is in het Duits (en dat is die man wel machtig) maar ook handgeschreven (een dokter kan er nog wat van leren, als je begrijpt wat ik bedoel) en dan ook nog in het gotisch Duits, het Fraktur-Duits. Een enorme klus om dat allemaal te lezen en te transcriberen. Hij werkt onverdroten verder. Maar het gaat nog heel lang duren vooraleer die enorme berg brieven doorgenomen is. Voorlopig hebben we nog niets speciaals ontdekt, enkel de grafrede van een Duitse aalmoezenier bij de begrafenis van Ernst Schulte (die overigens gedrukt werd) is speciaal. We gaan bekijken of er verder nog documenten tussen zitten rond de dood van Ernst, die sneuvelde als Duits officier in de Slag om Passendale in 1917."
En zo vergt elk item dat het Genootschap aangeboden krijgt, veel werk. Terwijl het medewerkersbestand niet bijster groot is, en meestal niet meer jong. Er wordt nu gewerkt aan een verdere digitalisering van het archief. En het Genootschap wil volgend jaar het tijdschrift ook digitaal bezorgen aan de leden die daar om vragen. "Het bespaart ons een pak papier, we kunnen besparen op de portkosten en het is beter voor het milieu," meldt het blad. Wie de papieren versie wil blijven ontvangen, zal op zijn of haar wenken worden bediend.
In 2025 bestaat het Genootschap 70 jaar en dat zal gevierd worden! De abonnees kregen zopas het 256ste nummer in de bus. Aan zes edities per jaar zitten we begin 2025 aan nummer 263...
"De Pelter Bloas", 7 euro/jaar, contact via genootschapgemeentepelt.be.