Wie heeft vroeger in de Stationsstraat
Drukkerij Jacobs niet gekend? De winkel
(foto) lag vlak tegenover het college. Achter de winkel - met een lange toog, hoge kasten en een hoog plafond - was de drukkerij, en het frêle vrouwtje in de winkel verbood iedereen nadrukkelijk om de deur naar de drukkerij te openen. En de winkel zelf - pure nostalgie, nu.
Daar moesten we aan denken toen we - met enige vertraging, waarvoor excuus - in het
"Liller Heem" een artikel van Stef Ceelen lazen. Stef is student geschiedenis en schreef voor zijn vak "Historisch onderzoek van de nieuwste tijd" een werkstuk over een huwelijksakte. En daarin komt de krant
"De Volksstem" voor.
Een mens denkt de geschiedenis van zijn gemeente te kennen, maar van "De Volksstem" hadden we nog nooit gehoord. Het blijkt te gaan om een weekblad dat rond de eeuwwisseling in Noord-Limburg werd uitgegeven door... Jozef Jacobs, van de gelijknamige drukkerij. Het eerste nummer verscheen in 1899, het laatste in 1910. "De Volksstem" noemde zichzelf een "katholiek en volksgezind weekblad" en was te koop tegen 3 frank per jaar - volgens Ceelen in die tijd ongeveer anderhalve frank minder dan het gemiddelde dagloon voor een arbeider.
In de krant werd behoorlijk wat reclame gemaakt, onder meer door
"Lenders & Joosten meubelmagazijn en houthandel". Ook reclame voor dure wijnen, maar er wordt geen winkel genoemd. Het valt op, schrijft Ceelen, dat de medewerkers vooral rapporteerden over toneelstukken die in Noord-Limburgse dorpen werden opgevoerd. Toneel was in die tijd immers een onderdeel van het katholieke verenigingsleven.
En dat de krant katholiek was, blijkt ook uit de voorpagina, waar gebeden en bijbelverhalen te lezen waren. Ook zette de redactie lezers aan om regelmatig te bidden en naar de kerk te gaan.
"The times they are a changin", zong Bob Dylan. Kranten met een gebed op de voorpagina bestaan niet meer - zelfs het Nederlandse "Katholiek Nieuwsblad" waagt er zich niet meer aan. Maar mocht Jozef Jacobs nog hebben geleefd, dan hadden we hem graag gevraagd waarom hij destijds met die krant begon, en vooral: waarom hij er mee ophield. Weet iemand daar meer over? Mail naar redactie
internetgazet.be.