Neerpelt
Waarom zetten de coiffeuses vroeger zo graag piepekrollen in het haar van jonge meisjes, als het feest was? "Men zegde dat meisjes met pijpenkrullen lichtelijk werden aangesproken", lezen we in de jongste editie van Het Liller Heem*, het kwartaalblad van de heemkundige kring van SHLille. Het staat in een amusant artikel van Pieter Pellens over de "Wederwaardigheden aan de statie". Pieters moeder was volgens hem waarschijnlijk de eerste coiffeuse van Lille - hij kan het dus weten.
Het blad heeft verder een artikel over de stroleveringen in de Tweede Wereldoorlog. Dat stro moest dienen voor de paarden, maar ook voor de strozakken waarop soldaten moesten slapen. Zo werd er tussen november 1941 en juli 1942 door de Lilse boeren liefst 86,5 ton stro verplicht geleverd aan de Duitsers.
Wij wisten het niet, maar ook in SHLille waren er vroeger twee brouwerijen: "De Swaan" en "De Drij Koningen". In 1611 had de familie Fierkens een brouwhuis in het dorp en in 1656 was er sprake van het brouwhuijs van Jan Cox, waarnaast toen het huis de Swaan werd gebouwd. Uit het artikel in "Het Liller Heem" blijkt dat beide brouwershuizen naast elkaar lagen; op de plaats van het huis De Swaan staat nu de parochiezaal.
Nog een mooi verhaal is dat over Jan Boogaerts. De orgelist en dirigent behaalde op 83-jarige leeftijd nog de titel van doctor in de muziekwetenschap aan de Universiteit van Nijmegen, met zijn proefschrift over de orgelmakers Smits. Ook in de kerk van SHLille staat een Smits-orgel; Boogaerts bestudeerde het uitvoerig en schreef er een gedetailleerd verhaal over in Het Liller Heem van juli 2012.
*Het Liller Heem, p/a Dorp 30, 3910 Sint-Huibrechts-Lille; 12 euro voor een jaargang van vier nummers.