Deze voormiddag werd in de gebouwen van SyntraPXL Campus Pelt het Talent Campus project voorgesteld. Deze hypermoderne campus zal gebouwd worden op de huidige site in de Hoekstraat, en bundelt opleiding, economie, welzijn en inclusiviteit tot een allesomvattend aanbod voor talentontwikkeling. Voorzien wordt dat de deuren in het najaar van 2027 geopend worden. Op het gelijkvloers komt een techniek-atelier, maar daarnaast (of beter: daarboven) worden ook nog (hybride) leslokalen en kantoorruimtes voorzien. Het aanbod op de site richt zich op werkzoekenden, werknemers, ondernemers en nieuwkomers, met als belangrijkste doelstelling om via activering de competiviteit en productiveit van bedrijven in de (maak)industrie in Noord-Limburg te verhogen.
Campusmanager Patrick De Locht mocht de talrijke aanwezigen verwelkomen, voor het overgrote deel politici, ondernemers en vertegenwoordigers van onderwijs en werkgelegenheidsinstellingen die baat gaan hebben bij de realisatie van dit project. Hij lichtte het ontstaan van het project toe. Op dit moment is er al een vergevorderde samenwerking met vele actoren die hun plaats in het gebouw hebben, maar daarnaast worden delen van het gebouw ook verhuurd aan zij die het kunnen gebruiken. Maar er is nog nood aan meer samenwerking, vandaar ook de noodzaak van de Talent Campus.
Burgemeester Dennis Fransen stelde dat Pelt een onderwijsgemeente, met vele lagere én middelbare scholen. Maar we hebben ook veel ondernemers in Pelt en daar rond die hun bedrijven verder willen uitbouwen. Met de bouw van de nieuwe site kan een lijn gevormd worden tussen al die actoren die in en rond Pelt aanwezig zijn en kan er als onderwijsgemeente de link gemaakt worden met het ondernemerschap. Dit kan nu, door een natuurlijke samenwerking die doorheen de jaren is gegroeid, en dit samen met de 8 Limburgse gemeenten die hier in betrokken worden. De burgemeester bracht ook nog even het leerecosysteem in herinnering, dat geeft mensen de kans om hun passie en vaardigheden te ontdekken. Met de Talent Campus wordt de mogelijkheid geboden om die leergoesting verder te concretiseren.
Dirk Vanstipelen van SyntraPXL voelde zich ondertussen al een beetje een projectontwikkelaar, want enkele jaren terug zette hij mee zijn schouders onder het eerste gebouw, terwijl het vandaag over het tweede ging, en op termijn gaat er nog een derde bij komen, al zag hij ditpas komen tegen de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2030. Hij was alvast Europa én de Provincie heel dankbaar voor de middelen die ze krijgen om het project te realiseren. Niet evident, stelt hij, want doorgaans worden dit soort projecten in de centrumsteden gerealiseerd. In het Vlaams Regeerakkoord staat dat er meer aandacht moet gaan naar duaal en levenslang leren, en die mogelijkheid is er nu in Noord-Limburg, en die mogelijkheden worden nog verder uitgebreid. Op de nieuwe site komen er opleidingen in de sectoren technologie, IT, electro, en zoveel meer. Voorrang gaat gegeven worden aan knelpuntberoepen. Met duaal leren, zo gaat Dirk Vanstipelen verder, is SyntraPXL de marktleider (40 % marktaandeel). De cursisten die in opleiding komen willen ook geen aftands lokaal meer, die willen een modern gebouw waar het aangenaam is om te leren, met up-to-date apparatuur. Lokale verankering is in dit alles zeer belangrijk, net zoals de samenwerking met de diverse partners.
Raf Drieskens, schepen van lokale economie mocht historisch terugblikken. De bouwstenen waren er al lang, lang geleden werd de zone hier al 'blauw' ingekleed (zone voor openbaar nut), de wat oudere aanwezigen herinnerden zich misschien nog wel dat hier ooit een 'rijksschool' was gevestigd. De Gemeente Pelt greep dan ook de kans om hier meer regionale allure aan te geven, op een plaats gemakkelijk bereikbaar via de Noord-Zuid. De meeste partijen die nu op de huidige site werken, zaten destijds zeer versnipperd, hetgeen vaak een beletsel was voor een doorgedreven samenwerking. Een eerste aanzet daartoe kwam er op de Campus in de Bermstraat. Dit versterkte nog de visie dat samenwerking loont, wat de motivatie om dit verder uit te breiden alleen maar versterkte. Het tweede gebouw komt er, zo ging de schepen verder, en dat derde gebouw zal er ook wel komen, al kon hij daar ook geen datum op kleven. Maar belangrijk was dat er perspectief is! Ook hij verwees naar het enorme project van Campus Noord, op een oppervlakte van 50.000 m2. Zeer belangrijk, om in het noorden van Limburg de 'brain drain' te kunnen omkeren naar een 'brain gain'. De tewerkstellingsgraad in Limburg is 78,3 %, niet ver van de doelstelling van 80 %, en de groei in Limburg is de grootste over alle provincies heen: het resultaat van de campussen en de samenwerkingen.