Neerpelt
Neerpeltenaar
Jean-Pierre Segers (53) is gisteren aan de universiteit van Luik (HEC Management School) gepromoveerd tot
doctor in Economie en Management (Docteur en Sciences Economiques et de Gestion).
Het proefschrift zoomt in op de bioRegio’s van Vlaanderen en Wallonië in een globale context waar de
life sciences en de biotechnologische industrie (biopharma) een zeer belangrijke rol spelen voor onderzoek en ontwikkeling, de volksgezondheid, de zoektocht naar nieuwe therapieën en medicijnen voor tal van ziektefamilies, de patiëntnabijheid en niet in het minst de tewerkstelling.
“België is wereldtop in dit globale speelveld van kleine biotechnologische start-ups en grote internationale farmagroepen. De regionale publieke sectoren zetten voluit hun schouders onder de totstandkoming en de groei van deze ecosystemen,” aldus Jean-Pierre Segers, die ook een pleidooi houdt voor meer interregionale samenwerking (
megaclustering).
Segers publiceerde doorheen de jaren heel wat internationale
papers over dit onderwerp en/of presenteerde zijn onderzoek op internationale conferenties. Hij linkt de veelheid van strategische allianties in de sector aan de steeds meer ingang vindende principes van open innovatie. Beide zijn – naast het benodigde risicokapitaal – van zeer groot belang voor de Belgische (Vlaams en Waalse) jonge en groeiende biotechbedrijven. Ze zijn als het ware uitgegroeid tot preferentiële partners van het internationale netwerk van biopharmabedrijven zoals Johnson & Johnson, AbbVie, enz. Bedrijven als Ablynx, Galapagos, Argenx, ThromboGenics en Mithra Pharmaceuticals en vele andere bouwen hard aan de toekomst van hun bedrijf én van de regio waarin ze verankerd zijn. De keerzijde van de medaille is voor hen dat er altijd wel een grote biopharmagroep op de loer ligt om hen over te nemen of op te slorpen (gelet op het toponderzoek waar ze aan werken, nieuwe medicijnen, diagnostica,...). Goed alliantiemanagement is dan ook een vereiste.
Jean-Pierre Segers: “Dit stond al lang op mijn
‘bucket list’ en ik ben heel erg dankbaar voor de warme – typisch Luikse – ontvangst die ik mocht krijgen van de Universiteit van Luik, in bijzonder van het comité van professoren onder leiding van prof. dr. Bernard Surlemont."
Op de foto: Jean-Pierre Segers
(rechts) naast prof. dr. Surlemont, zijn promotor.