Neerpelt
Sinds de bestendige deputatie ingreep in de culturele programmatie van Dommelhof fungeert het complex aan de Toekomstlaan al verschillende jaren als werkplaats voor circuskunsten. Onder de noemer ‘productiecel van Theater op de Markt’ worden er elk jaar tientallen artiesten ontvangen die in Dommelhof werken aan nieuwe producties. Die voorstellingen zie je dan soms terug op het festival Theater op de Markt. Maar ook op de affiches van andere (inter)nationale festivals pronken geregeld voorstellingen die hier gecreëerd werden. Via de circuswerkplaats is Dommelhof in Vlaanderen één van de belangrijkste co-producenten van nieuw werk geworden, en dit zowel voor jong talent als voor gevestigde waarden.
Naast deze befaamde circuswerkplaats bouwde Dommelhof sinds 2008 ook aan een werkplaats voor podiumkunsten (theater en dans), TAKT Dommelhof. Op enkele jaren tijd kon TAKT een gerespecteerde plaats binnen het Vlaamse podiumlandschap bezetten. De voorbije jaren werden honderden jonge talenten artistiek, logistiek en financieel ondersteund. TAKT organiseerde maar liefst 20 minifestivals waar jonge theatermakers, choreografen en installatiekunstenaars een podium kregen om hun werk, dikwijls nog pril en fragiel, te tonen aan de buitenwereld.
De werking van TAKT was duidelijk verankerd in Limburg. Maar het speelveld werd onmiddellijk uitgebreid tot Vlaanderen, en bovendien was de artistieke blik steeds internationaal gericht. Daarom werd recent de inhoudelijke keuze gemaakt om een dossier in te dienen binnen het vernieuwde kunstendecreet. Op die manier zou de werking, naast de provinciale steun, immers ook op Vlaams niveau en met Vlaamse middelen gehonoreerd worden. Net zoals de werking van Theater op de Markt dus, dat mede ondersteund wordt via het Vlaamse circusdecreet. Voor dit nieuwe project werd de lat inhoudelijk en organisatorisch hoog gelegd. Op de eerste plaats wilde men aansluiten bij nieuwe artistieke ontwikkelingen die men al kende via TAKT en via de bestaande Europese projecten. Naast de artistieke ambitie werd ook op organisatorisch vlak gepionierd. Het project werd immers ingediend samen met de podiumwerkplaats van C-mine in Genk. Deze werkplaats was al jaren een vaste partner van TAKT Dommelhof en wilde graag meewerken aan een gezamenlijk Limburgs project voor de podiumkunsten. De naam van het fusieproject was dan ook vlug gekozen. Onder de vlag van C-TAKT werden nog 5 andere structurele partners betrokken: Musica, Platform 0090 en wpZimmer, het Europees netwerk In Situ (kunst in de publieke ruimte) en SoAP (Maastricht). C-TAKT mag de volgende 5 jaar rekenen op Vlaamse middelen om de nieuwe vorm van ‘transdisciplinaire kunst’ een plek te geven binnen het brede kunstenlandschap. Dommelhof doet daar opnieuw wat al zo lang in haar DNA zit: pionieren, experimenteren, en kansen geven aan nieuwe ontwikkelingen, zo is te lezen in de jongste editie van de Dommelhof-nieuwsbrief.
C-TAKT opereert vanuit Dommelhof in Neerpelt en vanuit C-mine in Genk. De volgende jaren zullen tientallen artiesten er creaties komen opzetten in deze nieuwe werkplaats voor transdisciplinaire kunsten. En de eerste projecten zijn al gelanceerd. Verder staan er nog heel wat andere zaken op stapel: een nieuw C-TAKT# festival, events zoals OORtreders, en promotie van onze kunstenaars op andere festivals.