Start to Run kennen we allemaal, maar
Start to Dive bestaat ook. De Peltse duikclub
Atlanta organiseert de volgende 3 dinsdagavonden een
initiatie-moment. Wie het eens wil proberen, is welkom in Lago Pelt Dommelslag (onderaan het artikel de link om in te schrijven). Maar wat zijn de mogelijkheden? Dat vroegen we aan Thijs Loman en Jean Pierre Philippe, duikers van Atlanta, waarna we ook de training mee volgden.
Meer foto'sDe club is aangesloten bij de wereldwijde organisatie CMAS, en is bevoegd om zelf opleidingen te geven. Wie wil beginnen met duiken, moet kunnen zwemmen. In eerste instantie krijg je theoretische opleiding, waarna er in het zwembad verder geoefend worden, en als je die
basisvaardigheden onder de knie hebt, kan je je eerste buitenduik doen. Bij Atlanta streven ze er wel naar om in de beginfase die theorie te combineren met de praktijk. Pas in een latere fase, wanneer de duiker ‘meer sterren wil halen’, moeten er lessen als fysica, een beetje geneeskunde, decompressietechnieken en dergelijke gevolgd worden.
Wie zijn eerste ‘ster’ behaalt mag duiken tot een diepte van 20 meter. Elke keer je een bijkomende ster wil behalen, moeten er extra proeven worden afgelegd, zowel buiten, als in het zwembad, als theorie. Buiten dienen er bijvoorbeeld stijgproeven te worden afgelegd, het is namelijk heel belangrijk om niet te snel te stijgen. Reddingsoefeningen horen daar ook bij, mocht er ooit iets met mede-duikers misgaan. Wie twee sterren behaalt, mag tot 30 meter duiken, zij met drie sterren mogen tot 40 meter diep.
Wanneer iemand driesterduiker wordt, is hij opgeleid om duiken te kunnen leiden. Want duiken doe je nooit alleen. De driestersduiker mag lager gebrevetteerde duikers begeleiden.
In een nog meer gevorderde fase kan men AI worden, ‘Assistent Instructor’. Die opleidingen biedt de club ook aan, maar de examens worden afgenomen door de federatie. De club heeft meerdere instructeurs. Maar om wille van de objectiviteit wordt gekozen om voor de examens instructeurs van bevriende clubs uit te nodigen.
Hoe ziet nu concreet het traject voor een nieuw lid er uit (of voor zij die een keer willen proberen de komende dinsdagen):
- Elke dinsdagavond wordt er van 21u30 tot 22u30 geoefend in het zwembad
- Als die dan elke dinsdag komen, hebben ze tegen eind mei de nodige vaardigheden opgebouwd om hun eerste buitenduik te doen.
- Na zo’n 5 ‘buitenduiken’ hebben ze dat eerste traject doorlopen, en worden ze ‘een-sters’.
De club zelf oefent vanaf oktober tot en met april op dinsdagavond in het Dommelslag zwembad. Elke zaterdag wordt er buiten gedoken. De zomermaanden wordt er én op dinsdag én op zaterdag buiten gedoken.
Buiten wordt het meest in Panheel gedoken, in een plas zo’n 40 km van Pelt vandaan. Een leuke plas, met beelden die onder water staan, maar ook met vissen zoals snoek, paling en een meerval. De club trekt ook regelmatig naar Zeeland, waar ze in de Oosterschelde duiken. Daar komen ze dan krabben, kreeften en zelfs sepia’s (zeekatten) tegen. Twee keer per jaar is er trouwens ook een Zeeland-weekend.
Eén keer per jaar is er een grote duikreis, doorgaans in september. Dit jaar staat een uitstap naar Spanje gepland. Maar naar Egypte en Bali zijn ze ook al geweest.
Is duiken eigenlijk gevaarlijk? Jean-Pierre, hoofdduiker, komt er bij zitten, hij duikt al 37 jaar en heeft er al 3.000 duiken op zitten. Het duiken is volgens Jean-Pierre voor 50 % een mentale sport. Je moet geen durver zijn, maar je moet wel de capaciteit hebben om ongeacht de omstandigheden kalm te blijven. Eigenlijk is duiken veel veiliger dan motorcross, aldus de ervaren man. In Vlaanderen zijn er binnen de federatie zo’n 10.000 duikers actief, die jaarlijks samen heel veel duiken uitvoeren. Toch gebeuren er heel weinig incidenten of ongevallen, precies omdat de duikers een goede opleiding genieten.
Een andere vragen: is duiken duur? Jean-Pierre stelt dat je bij de meeste sporten éénmalige kosten hebt, en de voortdurende kosten. Hij vergelijkt duiken met het materiaal dat een wielertoerist nodig heeft. Met de prijs van zo’n fiets heb je het allerbeste materiaal om te duiken. Maar niemand hoeft het uiteraard zo duur te maken. De club beschikt zelf over materiaal om de beginnelingen te laten duiken, zodra die gebeten zijn door de duikmicrobe, kopen die toch zelf hun materiaal. De jaarlijkse kost is het lidgeld bij de club, en dat bedraagt 177 €. Daar zit de verzekering in, en wekelijks het zwembad. Voor de opleiding dient er nog een vergoeding aan de federatie betaald te worden, maar de instructeurs begeleiden je met plezier en onbezoldigd.
Op de training waren er veel duikers aanwezig, één ervan kreeg een instructeur bij zich om de opleiding tot Assistent-instructeur te volgen, en 3 starters kregen ook elk een duiker naast zich. En de anderen deden hun ‘toeristentraining’, oefeningen zonder fles.
Wil je graag de onderwaterwereld ontdekken of kennismaken met de club kun je je aanmelden voor een duikinitiatie via
deze link. Die vinden de volgende drie dinsdagen plaats.