16 punten op de Gemeenteraad die vandaag zonder oppositie werd gehouden. Niet dat de leden van de oppositie er niet bij waren, maar de 16 agendapunten werd nagenoeg allemaal unaniem goedgekeurd, met uitzondering van punten 14 en 15, waar de 3 leden van Groen zich onthielden. Die punten gingen over het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger op de komende Algemene Vergaderingen bij Limburg.net en Nolimpark. De overige punten waren overigens niet van die orde dat er ook echt discussie over kon gevoerd worden.
Over één punt op de agenda moest zelfs niet gestemd worden, want op verzoek van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werd dat van de agenda gehaald. Dat ging over de aanleg van fietsbruggen op de N747 waarbij het eerst de bedoeling was dat de gemeente de studiekosten en werken zou 'voorfinancieren'. Maar het AWV heeft beslist, omwille van de complexiteit van het dossier, dit zelf te financieren.
Eén opmerking kwam er van Linda Vissers omtrent de indexering van de dagprijzen van de assistentiewoningen, maar schepen Els Kuppens kon haar geruststellen: er zou geen retroactieve indexering komen.
Bij het punt over de kerkbesturen had Sofie Monsieurs nog de vraag of er al iets meer geweten was over de bestemming van de kerk van Overpelt-Fabriek. De burgemeester overliep even alle kerken: die van de Grote Heide wordt een ontmoetingscentrum, Holheide gaat worden afgebroken om er bewoning toe te laten, en over de andere - dus Herent, Boseind en Fabriek - is er in die zin eensgezindheid dat die allen gemeenschapsfuncties moeten krijgen, alleen durven de meningen wel eens verschillen van kerkdorp tot kerkdorp. De knoop zou in de eerste helft van 2025 moeten worden doorgehakt.
Tot slot herhaalde Frank Seutens zijn vraag die hij de vorige gemeenteraad ook stelde: hoeveel volmachtstemmen zijn er nu tijdens de recente verkiezingen uitgebracht? Burgemeester Dennis Fransen had die vraag direct na de vorige raad gesteld aan de bevoegde diensten. Het antwoord was dat die cijfers in de processen verbaal van de verkiezingen zijn opgenomen, maar het Agentschap Binnenlands Bestuur mag de inhoud van die pv's niet aan gemeentebesturen overmaken. Maar, zo werd hem meegedeeld: wie ze wil inzien, mag naar Hasselt gaan waar er inzage kan verleend worden.
In volgende artikelen hebben we het over de de slot- en/of dankwoorden van gemeenteraadsvoorzitter Juul Vrolix, van gemeenteraadsleden Werner Mentens, Hans Proost, Linda Vissers, Stijn Philippe en Frank Seutens en van schepenen Dirk Vanseggelen en Marc Geerts. Na het sluiten van de gemeenteraad werd er een verdieping lager een vervolg aan gebreid, met een toespraak van Dennis Fransen die daarna aan alle gemeenteraadsleden van de vorige legislatuur en aan de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn nog een klein presentje overhandigde.
(MF)