Burgergroep LeefbaarPelt heeft een open brief gerecht aan de gemeente Pelt, met de vraag wat de gemeente doet om haar inwoners te beschermen. De groep vindt dat het té stil bleef in de drie weken dat het al geleden is dat de Vlaamse overheid de omgevingsvergunning heeft verleend voor de bouw van vijf bijkomende windturbines. En dit ondanks het negatieve advies van de gemeente én ondanks 599 bezwaarschriften. In die open brief worden de dringendste bezwaren samengevat:
1. Het geluid wordt structureel onderschat
De geluidsimpactstudie waaroop deze vergunning steunt is gebaseerd op de norm van 1996. Toen waren de windmolens gemiddeld 50 meter hoog. Vandaag zijn ze véél hoger én hebben ze een grotere reikwijdte (van geluidsverspreiding). Die norm van 1996 werd in 2024 ingetrokken en vervangen door een modernere versie die rekening houdt met de hedendaagse turbines.
2. Verhoogde lozingsnormen en PFAS: hoe ver gaan we?
Maar liefst 228 miljoen liter grondwater dient te worden 'bemaald' bij de bouw van de vijf turbines. Dat wordt nadien opnieuw geloosd, deels via de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van Overpelt, deels rechtstreeks in de omgeving. Hiervoor werden verhoogde lozingsnormen toegestaan voor een reeks zware metalen. Die versoepeling zou in strijd zijn met de regelgeving, aldus de burgergroep.
De gevolgen kunnen ernstig zijn: verhoogde concentraties cadmium kunnen zich opstapelen in het slib van RWZI Overpelt of doorbreken naar het oppervlaktewater van de Dommel. Onverantwoord is de mening van LeefbaarPelt. Bovendien ontbreekt elke lozingsnorm voor PFAS.
3. Geen meldpunt voor klachten
De werkgroep hekelt dat er geen meldpunt ingesteld werd, dat er geen voorafgaandelijke controle is en dat voor de opvolging van klachten men zich wel engageert, maar dan zonder dat daar een duidelijk kader voor wordt neergezet voor opvolging en regulering.
Concrete vragen aan het gemeentebestuur
1. Gaat de gemeente juridisch in beroep tegen deze beslissing van goedkeuring door de Vlaamse Regering voor de oprichting en exploitatie van van vijf windturbines?
2. Komt er een meldpunt voor de bestaande windturbines in Pelt?
De burgergroep besluit:
'Wij, inwoners van Pelt, verwachten geen mirakels, maar wel duidelijkheid, bescherming en respect van ons bestuur.
Of moeten wij als burger het initiatief nemen om zelf schorsing en vernietiging aan te vragen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen?
In totaal zullen naar schatting 4500 mensen hinder ondervinden van geluid, slagschaduw en visuele verstoring.
Wij vragen u dringend om in actie te komen - vóór het vertrouwen definitief verloren is."
Wie de open brief in zijn totaliteit wil lezen, kan deze
hier bekijken. Meer info op de
Petitie-pagina