Neerpelt
Half januari kreeg de redactie van "De Drei Boge", het kwartaalblad van de Heemkundige Kring, een mail van de dienst erfgoed van de gemeente Mol. Die vroeg of men misschien informatie had over een wielerkoers tussen Mol en Neerpelt, die in 1898 (!) gereden werd. De aankomst was bij het toenmalige Hôtel de la Poste in de Groenstraat. En waarom Neerpelt? "Het meest logische was dat Neerpelt als gemeente in het noorden van de provincie Limburg een grote uitstraling had", schrijft de redactie van De Drei Boge. "Het was toen het centrum van het noorden. Een gemeente in expansie met vele herenhuizen."
We leren nog uit het artikel dat die koers gewonnen werd door ene Joseph Huysmans. Wellicht was dat een van de gebroeders Huysmans uit Mol, die aan het eind van de 19de eeuw in Mol met de fietsenfabriek "Bristol" begonnen was. En als u het ons vraagt heeft die Joseph gewoon de beste fiets uit zijn fabriek genomen om die koers te winnen... Dat kon hij natuurlijk ook omdat er toen van Dré Alders nog geen sprake was.
Verder in De Drei Boge deel 3 van de Neerpeltse volkstelling van 1796, met een kaartje van de "hameau's" uit die tijd, kleine leefgemeenschappen in de gemeente. Ook een integrale weergave van een krantenverslag van de gemeenteraad van maart 1971. Daar stond toen nogal wat op de agenda: de bouw van de nieuwe kanaalbrug, die van een nieuw zwembad, van een sporthal achter de kliniek, de aanleg van een nieuw marktplein, de bouw van het PMS-centrum, de aanleg van een nieuw kerkhof en de bouw van een nieuw winkelcentrum achter de kerk. Verslaggevers hadden toen onderwerpen genoeg om over te schrijven.
Ten slotte in De Drei Boge de jaarlijkse lijst van de overlijdens uit 2016 - de oudste was Amelie Cuypers, ze werd 101 jaar - en die van de gouden, diamanten en briljanten jubilarissen. En het verhaal over de bekende ontsnapping van Frans Laukens in 1916.
De Drei Boge, p/a Beukenlaan 16, 3910 Neerpelt, 10 euro per jaar voor vier nummers.