Neerpelt
Op oudejaarsavond is het eerste vluchtelingengezin in Neerpelt aangekomen en geïnstalleerd in het appartement boven De Volksmacht. Dat heeft gemeentesecretaris Hilde Vandervelden vandaag gezegd in haar nieuwjaarstoespraak voor het personeel van gemeente en OCMW. Maar het gerucht dat het hele complex werd ingericht als opvangcentrum, klopt niet, zei ze. Het café wordt binnenkort door de fanfare in tijdelijk gebruik genomen als verenigingslokaal, omdat Robbedoes tijdelijk het fanfarelokaal in de Jaak Tassetstraat heeft ingenomen. De gemeente beoogt trouwens een volledige vernieuwing van het complex waarin nu de Werkwinkel, de kleuterschool, De Volksmacht, de Peel, BinnenHOF en de bibliotheek zijn ondergebracht, aldus de secretaris. Het is de bedoeling dat uiteindelijk de sportdienst, cultuurdienst en bibliotheek er als één team onderdak kunnen vinden als een dienst "vrije tijd".
Mevr. Vandervelden vroeg ook aandacht voor het initiatief van "buurtgezellen", dat dit jaar in SHLille vorm zal krijgen en bedoeld is om alleenstaande ouderen te helpen. Het gemeentebestuur gaat ook, samen met het rusthuis, meewerken aan een proefproject om slimme technologieën in te zetten in de zorg voor thuiswonende senioren. Die kunnen dan aan de hand van die technologieën contact houden met familie, kennissen en zorgverleners, en hun boodschappen bestellen bij hun vertrouwde winkels.
Tijdens dezelfde receptie bracht burgemeester Raf Drieskens de realisaties van vorig jaar in herinnering. Ook ging hij in op de projecten die voor dit jaar in de gemeente op stapel staan (en al tijdens het begrotingsdebat in de gemeenteraad aan bod kwamen). Volgens hem blijft Neerpelt op financieel vlak zeer gezond, met een lage leninglast per inwoner, het laagste aantal personeelsleden (per 1000 inwoners) in Vlaanderen binnen de socio-economische cluster, en belastingvoeten (opcentiemen en aanvullende personenbelasting) onder het Limburgs en Vlaams gemiddelde.