Neerpelt
In de
Sint-Niklaaskerk in het centrum heeft een rondtrekkende
tentoonstelling van het tapijt van Assenede halt gehouden. Het is een tapijt met een totale lengte van 80 meter - reden waarom het niet volledig te zien is, maar wel een fragment ervan, dat door leden van het Crea-atelier van Okra is geborduurd. In de komende twee weken wordt er trouwens elke dag verder gewerkt aan zo'n tafereel uit het verhaal.
Het thema dat in het tapijt werd verwerkt is dat van
Floris ende Blancefloer, een liefdesgedicht van 3974 verzen dat 750 jaar geleden geschreven werd door Diederic van Assenede. Een tijdloos verhaal à la Romeo en Julia en bovendien actueel door de relatie tussen christenen en moslims. Het borduurproject is gestart door de erfgoedvereniging vzw Hallekin uit Assenede waarbij het liefdesverhaal in 85 verhaaltaferelen wordt geborduurd op een 80 meter lang (90 cm hoog) wandtapijt. Tientallen borduursters -
een 200-tal vrijwilligsters uit Vlaanderen en binnen- en buitenland - borduren met gekleurde wol op Vlaams linnen de amoureuze perikelen van een Saraceense kroonprins (Floris) en een christelijk slavenmeisje (Blancefloer) - een verboden liefde waarbij uiteindelijk “echte liefde alle moeilijkheden overwint”.
Om een en ander aan te kleden werd gevraagd aan plaatselijke kunstenaars om de expo verder aan te vullen. Dat heeft geleid tot een bijkomende tentoonstelling van werken van o.m.
Stijn Lauwers, Yolande Brion, Els Daemen, Lou Boonman, Zjuul Devens, en van
leerlingen van het atelier Tekenkunst van de Noord-Limburgse Kunstacademie. Een en ander kan nog tot en met 14 juli elke dag bezocht worden.