Overpelt
De plafonds in de leefgroepen van Sint-Oda worden uitgerust met
"open ceilings",
foto's van de lucht waarachter lampen zitten die het daglicht nabootsen. Te vergelijken met een aantrekkelijk dakraam. Zo moeten bedlegerige bewoners niet langer naar een eentonig plafond kijken.
In de instelling wonen zo'n 240 kinderen en volwassenen met een meervoudige beperking. Een dertigtal van hen zijn niet mobiel en liggen ook overdag vaak in een zitschaal of op een waterbed. En ze kijken dan noodgedwongen naar het plafond. Jan Pauwels, coördinator van Sens-City: "Tot nu toe probeerden we dat plafond interessanter te maken met lampjes en knuffels of andere versiering. Maar we merkten dat veel bewoners daardoor niet geprikkeld werden en in slaap vielen. Door het licht van buiten na te bootsen, willen we hen alerter maken en hun dag- en nachtritme stimuleren. Want dat is belangrijk voor hun gezondheid."
Met ledlampen wordt echt daglicht nagebootst. Dus met een verschil tussen ochtend, middag en avond. "Dat wil niet zeggen dat we het nu niet meer belangrijk vinden om echt naar buiten te gaan met onze bewoners. Maar daarvoor hebben we nu eenmaal heel veel personeel nodig. Dus onze gasten brengen noodgedwongen ook veel tijd binnen door, in ruimtes met kunstlicht. En dat willen we aantrekkelijker maken." Nu al hangt er zo'n "open ceiling" in Sens-City, het activiteitencentrum van Sint-Oda. En binnenkort worden er ook zes leefgroepen mee uitgerust.
Uit Nederlands onderzoek blijkt dat daglicht niet alleen belangrijk is voor de afscheiding van melatonine in ons lichaam, waardoor we goed kunnen slapen, maar ook dat demente bejaarden er rustiger van worden en dat het de achteruitgang van het geheugen vertraagt.
(Bron + foto: Radio2)